Chcete zhodiť pár sviatočných kíl, no mäso jednoducho k vám patrí? To vôbec nevadí! Chudnúť môžete aj s mäsom na tanieri, prečítajte si, ktoré typy mäsa sú vhodné aj pri diéte.
Vďaka ponechaniu kvalitného mäsa v strave aj počas chudnutia si zabezpečíte potrebné množstvo užitočných aminokyselín a vysokokvalitných bielkovín a dodáte svojmu telu potrebné mikroživiny, ako vitamín B12, železo, zinok a selén.
Vyberajte si mäso z kvalitného, poctivého bezstresového chovu vďaka čomu získate pre svoje telo omnoho viac výživných látok ako pri mäse podporovanom antibiotikami a rastovými hormónmi. Takéto fajnové bio mäsko a omnoho viac zakúpite na FARMOVE.sk.
Vhodné je druhy mäsa prestriedať, pozrite sa na jednotlivé výhody konzumácie rôznych druhov chudého mäsa:
RYBY
Doprajte si lokálne čerstvé ryby 1 -2 krát týždenne a využite všetky benefity, ktoré vám toto ľahké mäsko ponúka. Pri diéte preferujte varenie v pare, grilovanie bez oleja a kombinujte s čerstvou zeleninou a aromatickými bylinkami.
Sú plné dôležitých živín, najbohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín dôležitých pre správne fungovanie tela a mozgu a tiež sa podieľajú na doplnení dôležitého vitamínu D.
Jedlá z rýb sú mimoriadne zdravé a práve rybie mäso obsahuje veľké množstvo vitamínov zo skupiny B, ktoré pomáhajú rozkladať sacharidy a tuky na energiu.
TEĽACIE MÄSO
Výnimočná jemnosť, nízky obsah tuku, ľahká stráviteľnosť a príjemná mäsovo mliečna aróma. Výborne sa hodí k bylinkám ako majorán, tymián a koreninám ako červená paprika.
Teľacie mäso obsahuje až 70% bielkovinových zlúčenín s úplnou absenciou tukov a sacharidov, pomáha regulovať kyslosť žalúdočnej šťavy, znižuje riziko anémie a doplní zinok a železo. Pri pravidelnej konzumácii vám teľacina pomôže aj pri budovaní svalov a regenerácii po cvičení.
100 g teľacieho mäsa obsahuje cca 152 kcal.
MORČACIE MÄSO
Vďaka svojej jemnej štruktúre si s jeho prípravou poradí aj začiatočník. Morčacie mäso sa môže pýšiť najvyšším obsahom selénu, ktorý je zodpovedný za posilňovanie imunity a správne fungovanie štítnej žľazy a tiež má dvojnásobný obsah železa než kuracie mäso. Neobsahuje takmer žiadny zlý cholesterol.
100g porcia morčacieho mäsa má cca 97 kcal.
KURACIE MÄSO
Kuracie mäso sa všeobecne považuje za diétne fitness jedlo, pomáha regulovať množstvo cukru v krvi, má najvyšší podiel bielkovín a je ľahko stráviteľné. Kuracina vďaka nízkemu obsahu tuku pomáha regulovať krvný tlak a vitamín A chráni vaše oči. Ideálne je pripravovať mäso bez mastnej kože, na prírodno v kombinácii s bylinkami a minimom soli.
100g kuracích pŕs bez kože obsahuje cca 87 kcal.
Pozri aj: Dvanástnikový vred: Správna liečba zahŕňa i zmenu životosprávy
RECEPT: Teľacie mäso so smotanovo – pomarančovou omáčkou
- 250g teľacieho mäsa
- čerstvá šťava z 2 ks pomarančov
- 2PL pravého slovenského medu
- 2 PL dijonskej horčice
- soľ, čierne korenie, olivový olej
- 100 ml smotany na varenie
Postup:
- Mäsko si nakrájame na tenšie plátky a jemne ho naklepeme.
- Do misky si pripravíme marinádu zmiešaním horčice, medu, oleja, soli a čierneho korenia.
- Premiešame, pridáme mäsko a dobre ho v marináde obalíme, nakoniec do misky vlejeme pomarančovú šťavu a necháme marinovať, ideálne cez noc.
- Na rozpálenú panvicu poukladáme plátky mäsa a sprudka ho opekáme z každej strany približne tri minúty.
- Mäsko vyberieme z panvice a pripravíme si omáčku. Do výpeku prilejeme cca 1 dcl šťavy z marinády, keď začne vrieť vlejeme smotanu.
- Dochutíme soľou a korením, krátko povaríme a omáčka je hotová.
Jemné mäsko so smotanovo – pomarančovou omáčkou podávame s ryžou, čerstvým šalátom alebo pečenou zeleninou. Dobrú chuť!