Takto podporíte odkašliavanie a zbavíte sa zahlienenia!

Ak sa u vás objaví hlienový kašeľ, môžete sa cítiť nepríjemne a znepokojene. Snažte sa však zostať kľudní, pretože kašeľ je len reflexná akcia, ktorá pomáha vyčistiť dýchacie cesty. Niektoré typy kašľa sú neproduktívne – to znamená, že sú suché a nevytvára sa hlien – ale hlienový kašeľ je produktívny, pretože pomáha odstraňovať hlien.

Hlien je síce nepríjemný, ale má ho každý a slúži dôležitému účelu. Hlien obsahuje protilátky, ktoré pomáhajú nášmu telu rozpoznať vírusy a baktérie. Obsahuje tiež bielkoviny a enzýmy, vďaka ktorým je vaše telo pre týchto útočníkov nehostinné.

Vlhký kašeľ a zahlienenie - ako vzniká hlien a ako vzniká zahlienenie?

Tvorba hlienov je normálna a prirodzená. Keď ste zdravý, vaše telo ho vyprodukuje približne 1 až 1,5 litra denne - ide teda o produktívne hlieny či produktívny kašeľ. Väčšina z toho steká dole hrdlom bez toho, aby ste si to všimli.

Ale určité choroby a stavy môžu viesť k nadprodukcii látky alebo k zmene jej konzistencie, čo spôsobí vykašliavanie hlienov a čistenie dýchacích ciest.

Čo spôsobuje hlienový kašeľ?

Existuje mnoho dôvodov, prečo ľudia môžu mať hlienový kašeľ a niektoré príznaky môžu naznačovať, že potrebujete lekárske ošetrenie. Niektoré z najpravdepodobnejších príčin vykašliavania hlienu zahŕňajú aj tieto nasledujúce.

Prechladnutie, chrípka a iné infekcie horných dýchacích ciest.

Toto sú najčastejšie dôvody kašľa a príčiny vlhkého kašľa. Vírusy spôsobujú nádchu a kašeľ, pretože telo sa snaží zbaviť hlienu plného choroboplodných zárodkov. Príznaky môžete zmierniť voľnopredajnými liekmi. Ak vás okrem kašľa aj bolí telo, môžete mať chrípku alebo inú infekciu horných dýchacích ciest. Môže ísť aj o bakteriálny pôvod kašľa.

Alergie, ako je senná nádcha

Príznaky kašľa môžu byť spôsobené alergiami, vrátane hlienového kašľa. Akákoľvek reakcia zahŕňajúca pľúca je zvyčajne reakciou na niečo vo vzduchu, ako sú roztoče alebo peľ.

Astma

Príznaky astmy môžu zahŕňať vykašliavanie hlienu, dýchavičnosť a napätie v hrudníku. Vaše dýchacie cesty sa môžu zapáliť, avšak malé množstvo bieleho alebo číreho hlienu je normálne.

Chronická obštrukčná choroba pľúc

Dýchanie sa v priebehu času stáva čoraz ťažším, pričom väčšina pacientov si neuvedomuje symptómy, kým nedosiahnu 40 alebo 50 rokov. Bežné príznaky zahŕňajú pretrvávajúci kašeľ s hlienom, ktorý nezmizne.

Cystická fibróza

Ide o dedičný stav, pri ktorom sa tráviaci systém a pľúca upchajú lepkavým hustým hlienom. Môže spôsobiť problémy s trávením a dýchaním už od mladého veku. Postupom času sa môžu pľúca natoľko poškodiť, že prestanú správne fungovať.

Neprehliadnite: Nádchovník – prečo si mexický eukalyptus pestovať aj doma?

Čo je hlienový kašeľ?

Keď máte hlienový kašeľ, váš kašeľ môže byť vlhký. Jedným z hlavných príznakov hlienového kašľa je tvorba hlienu. Hlien, ktorý vaše telo produkuje, môže mať rôznu farbu, čo môže naznačovať príčinu kašľa.

  • Upozorňujeme, že niektoré stavy môžu produkovať hlien vo viacerých farbách.
  • Napríklad zápal pľúc môže produkovať žltý, zelený, hnedý alebo krvou zafarbený hlien.
  • Preto pri určovaní príčiny hlienového kašľa treba zvážiť aj ďalšie príznaky.

Kašeľ s bielym hlienom

Vykašliavanie bieleho alebo číreho hlienu je zvyčajne znakom normálnej sínusovej aktivity alebo preťaženia. Malé množstvá môžu tiež naznačovať astmu. Ak kašlete biely alebo číry spenený hlien, môže to znamenať tekutinu v pľúcach. Je dôležité dávať si pozor, ak máte opuchnuté ruky alebo nohy alebo užívate tabletky na odvodnenie.

Kašeľ so zeleným hlienom

Kašeľ akéhokoľvek odtieňa zeleného hlienu môže naznačovať, že telo bojuje s aktívnou infekciou. Zelený hlien je spôsobený zeleno sfarbeným proteínom, ktorý uvoľňujú vaše biele krvinky. Tieto bunky vznikajú ako odpoveď na:

  • Cudzie telesá
  • Vírusy Baktérie
  • Znečisťujúce látky
  • Špinu
  • Peľ
  • Mikróby

Žltý hlienový kašeľ

Vykašliavanie žltého hlienu v akomkoľvek odtieni môže signalizovať, že telo bojuje s miernou alebo starou infekciou. Uvedomte si, že stará infekcia sa môže stať aktívnou, ak nie je úplne vyliečená. Žltý hlien v dýchacích cestách môže byť tiež príznakom zápalu pľúc.

Kašeľ s hnedým hlienom

Kašeľ s hnedým hlienom sa najčastejšie vyskytuje u fajčiarov alebo ľudí, ktorí nedávno prestali fajčiť - môže ísť aj o chronický produktívny kašeľ. POZOR - môže to byť však aj príznak zápalu pľúc. Ak máte obavy z tvorby tohto hlienu, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Odporúčame aj: Znaky popôrodnej depresie: Čo by ste mali vedieť?

Vykašliavanie hlienu a liečba kašľa - čo je dôležité?

Odkašliavanie hlienu alebo ako sa zbaviť zahlienenia? Hlienový kašeľ zvyčajne zmizne po troch alebo štyroch týždňoch. Ak však bojujete so svojimi príznakmi, existuje mnoho spôsobov, ako pomôcť zvládnuť hlienový kašeľ doma. Režimové opatrenia pri kašli zahŕňajú napríklad aj nasledujúce tipy.

Zostaňte hydratovaní

Piť veľa tekutín naozaj pomôže.

Doprajte si veľa odpočinku

Dajte svojmu telu šancu zotaviť sa. Minimalizujte kontakt s ostatnými – najmä ak máte vysokú teplotu alebo sa necítite dostatočne dobre na vykonávanie pravidelných aktivít.

Inhalácia pri kašli

Za kašeľ možno môžete viniť suchý vzduch, ktorý cirkuluje vo vašom dome. Dýchanie suchého vzduchu je spojené s bežnými respiračnými problémami vrátane kašľa - použitie zvlhčovača môže pomôcť zmierniť tieto problémy s preťažením. Tieto šikovné zariadenia uvoľňujú vodnú paru alebo paru na zvýšenie úrovne vlhkosti vo vzduchu, čo môže pomôcť riediť a vyčistiť hlien.

Popíjajte teplý čaj

Okrem toho, že máte po ruke fľašu s vodou, aby ste zostali hydratovaní, uistite sa, že máte vždy dobrú zásobu upokojujúcich čajov. Teplá šálka môže upokojiť vaše hrdlo a podporiť domáce liečenie.

Upokojte sa medom

Kým si spravíte šálku čaju, primiešajte med, čo je odveký liek na upokojenie bolesti hrdla a kašľa. Med má protizápalové, antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. A med skutočne pomáha pri vlhkom kašli.

Kloktadlo so slanou vodou

Je jednoduchým, bezpečným a lacným domácim liekom, ktorý môže pomôcť upokojiť škrabanie v krku, ktoré môže vyvolať váš kašeľ.

Kloktanie slanou vodou pomáha zabíjať baktérie, uvoľňovať hlien a zmierňovať bolesť a nepohodlie.

  • Ak chcete vytvoriť účinné kloktadlo so slanou vodou, rozpustite 1/4 až 1/2 lyžičky soli v pohári teplej vody.
  • Roztok si v ústach kloktajte a kloktajte vzadu na hrdle asi 30 sekúnd, potom ho vypľujte.
  • Možno to nebude chutiť obzvlášť lahodne, ale vaše hrdlo bude cítiť oveľa lepšie.

Dajte si horúci kúpeľ alebo sprchu

Aj keď je zvlhčovač vzduchu skvelý, rovnaký efekt môžete dosiahnuť jednoduchým vstupom do kúpeľne a zapnutím sprchy. Dýchanie pary z horúcej sprchy alebo kúpeľa môže pomôcť zmierniť kašeľ a iné príznaky preťaženia. Navyše - je to skvelý spôsob na relaxáciu a odbúranie stresu po dlhom dni.

Dajte si cukrík proti kašľu

Pre okamžitú úľavu od kašľa, ktorý zviera hrudník, cmúľajte pastilku proti kašľu. Najbežnejšou zložkou pastiliek proti kašľu je mentol, ktorý sa prirodzene nachádza v rastline mäty a poskytuje takmer okamžite chladivý pocit.

Vyhnite sa fajčeniu a iným dráždivým látkam

Netreba dodávať, že fajčenie nie je dobré na nič – a už vôbec nie na pľúca. Vzduchom prenášané dráždivé látky z cigaretového dymu, ktoré sa dostanú do vášho dýchacieho systému, môžu vyvolať reflex kašľa.

Okrem vyhýbania sa fajčeniu môžete použiť aj čističku vzduchu, ktorá vám pomôže vyčistiť vzduch od iných bežných dráždivých látok, ako je napríklad prach a peľ.

Bylinky na podporu dýchacích ciest

S odkašliavaním pomôžu aj bylinky.

  • Okrem brečtanu veľmi účinne riedi hlieny tiež aj tymián, prvosienka alebo dokonca fenikel.
  • Na vlhký kašeľ využijete aj tradičný skorocelový sirup alebo mätu, materinu dúšku či harmanček.

Tie sú ideálne aj na prípravu bylinkového čaju.

Tip pre vás: Domáce bylinkové medy – 6 bylinných kombinácií proti prechladnutiu, zažívacím ťažkostiam aj stresu

Lieky na zahlienenie a liečba zahlienenia

Užívajte lieky podľa potreby - ibuprofén a paracetamol. Vyhnite sa dráždivým látkam a fajčeniu – pomôže to znížiť množstvo kašľa. Váš lekárnik vám môže odporučiť niektoré voľnopredajné lieky ako liečbu hlienového kašľa. Môžu to byť expektoranciá, ktoré pomáhajú riediť hlieny a podporovať ich vykašliavanie.

Kedy treba vyhľadať lekára?

Poraďte sa so svojím lekárom, ak:

  • Kašeľ je trvalý a trvá viac ako tri alebo štyri týždne.
  • Cítite sa veľmi zle.
  • Trpíte bolesťou hrudníka.
  • Váš krk je opuchnutý a bolestivý.
  • Ťažko sa vám dýcha.
  • Máte oslabený imunitný systém.
  • Schudli ste bez dôvodu.
  • Ak vykašliavate krv, ide o vykašliavanie krvavého hlienu, a vtedy by ste mali okamžite navštíviť praktického lekára.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE