Arašidy, nazývané tiež búrske oriešky, predstavujú semená podzemnice olejnej z čeľade bôbovité. Plodom tejto rastliny sú struky, arašidy tak radíme medzi strukoviny.
Sú určené aj na priamu konzumáciu, no rovnako sa z nich vyrába veľmi zdravý a užitočný arašidový olej či chutné arašidové maslo. Čo však samotné arašidy?
Aj tie dokážu v pozitívnom smere ovplyvniť zdravie človeka. Samozrejme, treba si ich dopriať v rozumnom množstve, pričom ideálne je konzumovať najmä prírodné nesolené semená. Aké majú arašidy nutričné hodnoty a aké sú ich zdravotné účinky?
TOP kladné účinky arašidov:
1. Arašidy majú skvelé nutričné hodnoty
Čo sa v chutných a obľúbených arašidoch ukrýva a aké sú ich výživné hodnoty? Z vitamínov v nich môžeme nájsť éčko a rovnako viaceré z vitamínov skupiny B. Tieto semená sú však charakteristické obsahom takmer celého radu dôležitých minerálov a stopových prvkov.
Arašidy obsahujú železo, vápnik, horčík, mangán, meď, selén, zinok aj fosfor či draslík. Každá z menovaných látok má v našom tele množstvo významných funkcií.
Bude vás zaujímať: TOP bylinky na pálenie záhy: Zbavte sa otravného problému ihneď!
2. Zlepšujú funkcie mozgu
Vďaka svojmu zloženiu majú arašidy pozitívny vplyv na nervový systém človeka. Zlepšujú činnosť mozgu, podporujú pamäť aj koncentráciu. Je to hlavne aj vďaka vysokému obsahu vitamínu B3, inak známeho pod názvom niacín.
Aj arašidy tak môžu prispieť k zníženiu rizika rozvoja vážnych neurodegeneratívnych ochorení mozgu. Okrem toho predstavujú i zdroj zdravých tukov (ukrývajú polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny), ktoré sú rovnako potrebné pre správnu funkciu nervového systému.
3. Podporujú stabilnú hladinu cukru v krvi
Dokonca môžu arašidy pomáhať aj znižovať hladinu cukru v krvi. V prípade, že potrebujete mať hladinu cukru v krvi pod dohľadom, určite zaraďte v rozumnom množstve do jedálnička práve arašidy. Pomáhajú znižovať riziko rozvoja cukrovky.
Odporúčame: Prevencia aterosklerózy: Týchto 5 vecí môžete pre svoje zdravie spraviť i vy!
4. Pomáhajú srdcu a cievam
Ak si niekoľkokrát týždenne doprajete 20 až 30 gramov arašidov, urobíte tak niečo aj pre svoje srdce a cievy. Napomáhajú totiž odstraňovať zlý LDL cholesterol a naopak podporujú zvyšovanie hladiny dobrého HDL cholesterolu.
Prispievajú tak k prevencii nebezpečných srdcovo-cievnych ochorení a zabezpečujú zdravé srdce. Arašidy sú totižto zdrojom silného antioxidantu zvaného resveratrol, ktorý chráni bunky a rovnako má pozitívny vplyv na nervový aj kardiovaskulárny systém človeka a pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam.
5. Chránia bunky pred poškodením
Arašidy sú zdrojom mnohých dôležitých antioxidantov, a to vrátane spomínaného resveratrolu či vitamínu E. Práve antioxidanty sú nenahraditeľnými pomocníkmi v boji proti škodlivým účinkom voľných radikálov. Chránia bunky a podporujú ich regeneráciu.
Dostatočný príjem antioxidantov chráni organizmus pred rozvojom mnohých ochorení, vrátane chorôb srdca či rozličných druhov rakoviny.
Odporúčame: Viete, čo spôsobuje škvŕkanie v bruchu? Nie, nie je to len hlad!
6. Arašidy majú vysoký obsah bielkovín
Okrem toho, že arašidy ukrývajú množstvo minerálov, vitamínov či látok s antioxidačnými vlastnosťami, sú veľmi dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Podporujú tak rast svalovej hmoty.
Obsahujú však i značné množstvo vlákniny, vďaka čomu sa starajú o správnu činnosť čriev. Vďaka vláknine aj bielkovinám dokážu zasýtiť človeka na dlhú dobu a ochrániť ho pred návalmi vlčieho hladu.
Navyše podporujú metabolizmus. Sú teda vítanou súčasťou jedálnička športovcov i jedincov na redukčných diétach.
7. Podporujú zdravie pokožky
Ak si hrsť nesolených arašidov pridáte do jogurtu či raňajkových cereálií, alebo ich len tak skonzumujete namiesto desiaty či olovrantu, podporíte i zdravie svojej pokožky. Vďaka svojmu zloženiu dokážu totiž našej koži dopriať potrebnú výživu.
Pre pokožku je nenahraditeľný napríklad spomínaný vitamín E, ktorý ju napomáha chrániť pred predčasným starnutím. Pokožke rovnako prospievajú mnohé vitamíny skupiny B, ktorých zdrojom sú aj búrske oriešky.
Odporúčame: Bobuľové ovocie plné antioxidantov, no nie sú to čučoriedky! Čo to je?
Zdroj: Depositphotos
TIP: Čo tak skúsiť arašidové maslo?
Vychutnať si možno nielen naturálne alebo pražené arašidy, ideálne nesolené, no skvelou voľbou je aj arašidové maslo. Lyžicu arašidového masla možno pridať napríklad do raňajkovej kaše, jogurtu, k lievancom a podobne. A aké sú účinky arašidového masla?
V podstate možno rátať s obdobnými účinkami, ako v prípade samotných arašidov. Arašidové maslo má vysoký obsah bielkovín, tukov, vitamínov, minerálov. Avšak, je potrebné myslieť na to, že zdravou voľbou sú hlavne kvalitné arašidové maslá, ktorých zloženie tvoria iba arašidy, prípadne malé množstvo soli alebo cukru.
V kvalitnom arašidovom masle nemá miesto žiaden pridaný tuk (napríklad palmový olej), ani konzervanty a rôzne prídavné látky. Dobrou voľbou je domáce arašidové maslo.
Článok aktualizovaný 18.3.2024