Vajíčka sú pomerne populárnou surovinou po celom svete. Používajú sa ako hlavná ingrediencia či príloha a prísada. Vychutnávame si ich na raňajky, desiaty či večere a veľmi potrebné sú aj pri pečení.
Tento úvod jednoducho svedčí o tom, že vajíčka sú obľúbené a úmerne k tomu vedia byť i veľmi chutné. Aké pozitívne vlastnosti ponúka ich pravidelná konzumácia? A čo zdravé množstvo?
Je jedno vajíčko denne zdravé? Alebo je vhodné konzumovať vajcia oveľa zriedkavejšie? Koľko vajec je zdravé konzumovať? Zistite, čo hovoria nové výskumy!
Najzdravšie vajíčka – prehľad živín
Vajíčka sú, čo sa nutričných hodnôt týka, naozaj výživnou potravinou a vo všeobecnosti sú pre človeka naozaj dobré. Označujú sa dokonca za „superjedlo” a zároveň sa radia medzi jednu z najzdravších potravín na svete. Aké je nutričné zloženie?
Jedno veľké uvarené vajíčko obsahuje 77 kalórií, 5 gramov zdravých tukov a 6 gramov bielkovín, čo z neho robí takmer dokonalé jedlo.
Telu doplnia omega 3 mastné kyseliny aj vitamín D
Sú významným zdrojom vitamínov, napríklad i béčkových, ktoré mnohým chýbajú, ale i vitamínu A, D, E, K a minerálov, akými sú vápnik, fosfor či zinok. Okrem toho nám zdravé vajcia dávajú omega-3 mastné kyseliny aj kyselinu listovú.
Inšpiruj sa: Ako znížiť vysoký tlak? Najlepšími pomocníkmi sú tieto bylinky!
Výskumy vtedy a dnes – je denná konzumácia vajec nežiaduca?
Presne to, či vajíčko vplýva na organizmus i negatívne, sa snažili zistiť vedci. V najnovších výskumoch sa teda zamerali na to, či nemôžu vajíčka spôsobiť aj problémy so zdravím v prípade, ak sa jedia pravidelne, teda každý jeden deň.
Predchádzajúce štúdie totiž pripisovali vajíčkam okrem pozitívnych vplyvov na človeka aj negatívny účinok v podobe zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení, a to o celé 2 percentá v súvislosti s ich vysokým obsahom cholesterolu. Súčasné výskumy však poukazujú na to, že vajíčko nebude hlavný problém.
Bezpečná denná konzumácia vajíčok – dôležitý je zdravý spôsob úpravy
Z nových výskumov vyplýva, že benefity vajíčok prevažujú nad negatívami a v prípade, že ich budete konzumovať umiernene, neublížia vám. Tieto výskumy sú pomerne rozsiahle, vykonané na viac ako 170-tisícoch ľuďoch.
Podľa týchto výsledkov je pravdepodobné, že vajíčka nie sú hlavným problémom, no ľuďom ubližujú ingrediencie, ktoré si k nim často doprajeme, a to v celkom hojnom počte, pričom ideálnym príkladom tichého zabijaka je slanina.
Jedno vajíčko denne je teda úplne v poriadku, a to najmä vtedy, ak sa konzumujú na zdravý spôsob. Aké sú najzdravšie vajíčka? Najlepšou voľbou sú vajcia uvarené vo vode bez použitia tukov a praženia. Takéto varené vajcia sa dajú podávať na mnoho spôsobov.
Pozri aj: Na čo použiť vodu z varených vajec? Budeš prekvapená, aké má využitie
Zdroj: Depositphotos
Zdravotné benefity pre zdravie – prečo by zdravá výživa mala obsahovať vajcia?
- Vysoký obsah bielkovín: Výživné vajcia sú vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny v správnych pomeroch. Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast a opravy tkanív, produkciu enzýmov a hormónov a udržiavanie svalovej hmoty.
- Dobrý zdroj cholínu: Cholín, ktorý sa nachádza vo vajciach, je dôležitý pre správnu funkciu mozgu a nervového systému. Aj preto je dobré jesť vajcia denne.
- Podpora zdravia očí: Luteín a zeaxantín, dva antioxidanty, ktoré vo väčšom množstve obsahuje hlavne vaječný žĺtok, sú známe pre ich úlohu v ochrane očí a prevencii degenerácie sietnice a katarakty.
- Srdcovo-cievne výhody: Hoci vajcia obsahujú cholesterol, mnohé štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia vajec nemusí negatívne ovplyvniť hladinu cholesterolu v krvi u väčšiny ľudí a nemusí zvyšovať riziko srdcových ochorení. Práveže, vajcia majú priaznivý vplyv na dobrý HDL cholesterol.
- Podpora zdravia kostí: Celé vajcia sú jedným z mála potravín, ktoré prirodzene obsahujú vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a imunitné funkcie.
- Zlepšenie zdravia pokožky: Vitamíny a minerály vo vajciach, ako je vitamín A, vitamín B2 a vitamín E, hrajú úlohu v udržiavaní zdravia pokožky tým, že podporujú obnovu buniek a chránia pred oxidačným stresom.
- Flexibilná súčasť diéty: Vajcia sú mimoriadne univerzálne a dajú sa pripravovať na mnohé spôsoby, čo ich robí jednoduchou a chutnou prísadou do mnohých jedál. Pokojne je možné zjesť aj jedno vajce denne.
Článok aktualizovaný 18.4.2024