Recepty na vegánske obedy: Chutné, výživné a jednoduché

vegánske obedy

Vegánska strava sa v posledných rokoch teší čoraz väčšej popularite. Okrem etických a ekologických dôvodov je jedným z hlavných dôvodov prechodu na vegánstvo aj záujem o zdravšie stravovanie. Vegánske obedy sú nielen chutné, ale aj výživné, plné vitamínov, minerálov a vlákniny. Dôležité je však vedieť, ako kombinovať suroviny, aby obedy poskytli dostatok energie na celý deň. Inšpirujte sa našimi receptami.

Čo by mal obsahovať vyvážený vegánsky obed?

Bielkoviny: strukoviny (cícer, fazuľa, šošovica), tofu, tempeh, seitan, orechy a semená.

Zdravé tuky: avokádo, orechy, semienka, olivový olej, kokosový olej.

Komplexné sacharidy: quinoa, sladké zemiaky, ryža, celozrnné cestoviny.

Vláknina a vitamíny: čerstvá a varená zelenina, listová zelenina ako špenát a kel.

Odporúčame: Viac bielkovín = viac svalov?! Tu sú najväčšie mýty o bielkovinách

Recepty na chutné vegánske obedy

1. Zeleninový buddha bowl s cícerom a tahini dresingom

Tento výživný buddha bowl je plný zeleniny a kvalitných bielkovín z cíceru, čo vám dodá energiu a zasýti vás na dlhší čas.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček uvareného cíceru (alebo konzervovaný cícer, dobre opláchnutý)
  • 1/2 hrnčeka varenej quinoy
  • 1/2 avokáda, nakrájané na plátky
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • hrsť špenátu alebo rukoly
  • 1/2 červenej papriky, nakrájaná na prúžky
  • semienka sezamu alebo slnečnice (na posypanie)

Tahini dresing:

  • 2 lyžice tahini
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička javorového sirupu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • trocha vody na zriedenie

Postup: Všetky ingrediencie na dresing zmiešajte v miske a pridajte vodu podľa potreby, kým nevznikne krémový dresing. Na spodok misky dajte špenát alebo rukolu a postupne pridávajte quinou, cícer, papriku, mrkvu a avokádo. Polejte dresingom a posypte sezamom alebo slnečnicovými semienkami. Servírujte ako výživný a farebný obed.

Odporúčame: Ktoré huby zbierať v novembri: Sprievodca jesenným hubárčením

vegánske recepty
Depositphotos

2. Cícerovo-zeleninové karí s kokosovým mliekom

Toto karí je skvelou voľbou na chladnejšie dni, keď sa potrebujete zahriať. Kokosové mlieko dodá krémovosť a cícer je výborným zdrojom bielkovín.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 1 hrnček uvareného cíceru (alebo konzervovaný)
  • 1 stredne veľká mrkva, nakrájaná na kolieska
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 malá cuketa, nakrájaná na polmesiace
  • 1 lyžička karí korenia
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • olej na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • ryža alebo celozrnné pečivo

Postup: Na panvici zohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu. Pridajte cesnak, karí a kurkumu a restujte ešte minútu. Potom pridajte mrkvu, papriku a cuketu a krátko orestujte. Zalejte kokosovým mliekom, pridajte cícer a všetko dôkladne premiešajte. Varte na miernom ohni približne 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne. Podávajte s ryžou alebo celozrnným pečivom.

3. Pečené sladké zemiaky s fazuľovou omáčkou a avokádom

Jednoduché a chutné jedlo, ktoré kombinuje pečené sladké zemiaky s bielkovinami z čiernej fazule. Tento obed zasýti a dodá telu energiu na celé popoludnie.

Ingrediencie:

  • 2 sladké zemiaky
  • 1 plechovka čiernej fazule (prepláchnutá a scedená)
  • 1 avokádo, nakrájané na kocky
  • hrsť čerstvého koriandra, nasekaného
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá limetová šťava

Postup: Predhrejte rúru na 200 °C. Sladké zemiaky umyte, osušte, nakrájajte na polovice, potrite olivovým olejom a posoľte. Pečte v rúre približne 30-40 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké. Medzitým pripravte fazuľovú zmes: fazuľu orestujte na panvici s trochou olivového oleja a ochuťte soľou, korením a limetkovou šťavou. Na upečené zemiaky položte fazuľovú zmes, pridajte kocky avokáda a posypte koriandrom. Servírujte ako teplý obed.

Odporúčame: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!

4. Cestovinový šalát s pestom a pečenou zeleninou

Ľahký a osviežujúci šalát vhodný na obed alebo ako príloha. Cestoviny doplní zelenina a domáce vegánske pesto.

Ingrediencie:

  • 200 g celozrnných cestovín
  • 1 cuketa, nakrájaná na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • hrsť cherry paradajok, prekrojených na polovice
  • 1/4 hrnčeka kešu orechov (namočených aspoň 2 hodiny)
  • 1/2 hrnčeka čerstvej bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Nechajte ich vychladnúť. Cuketu a papriku opečte na panvici s trochou olivového oleja dozlatista. Na pesto zmixujte kešu, bazalku, cesnak, olivový olej, soľ a trochu vody, kým nevznikne krémová omáčka. Všetky ingrediencie (cestoviny, zeleninu, pesto a paradajky) premiešajte a podávajte ako ľahký, chutný obed.

Dobrú chuť!

Vegánske obedy sú jednoduché, chutné a plné živín, podporia vašu energiu a vitalitu počas dňa. Skúste niektorý z týchto receptov a obohaťte svoj jedálniček o nové kombinácie surovín. Pochutíte si, aj keď nie ste vegán, netreba sa báť skúšať nové recepty. Dôležité je, aby ste sa zasýtili a mali energiu na všetko, čo vás počas dňa čaká. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE