Viete, čo je bibimbap? Ide o kórejské národné jedlo. Jeho názov nám rovno tak trochu napovie, o čo pri tomto jedle pôjde – bibim znamená miešanie ingrediencií a bap znamená ryža. Bibimbap je vlastne miska ryže, na ktorej sú poukladané rôzne druhy tepelne upravenej alebo surovej zeleniny, taktiež mäso a volské oko, prípadne surové vajíčko. Tradične sa pokrm pred konzumáciou zmieša paličkami a následne konzumuje dlhou lyžicou.
Tento pestrofarebný kórejský pokrm je možno trošku zdĺhavejší na prípravu, keďže sa pri jeho príprave pracuje s viacerými surovinami, ktoré sa na konci skladajú dokopy do hlavného jedla. Avšak, verte tomu, že to bude stáť za to. Tento pokrm si pritom zamiloval celý svet. Recept na bibimbap sa totižto stal najviac vyhľadávaným receptom na Google za minulý rok podľa tohtoročnej pravidelnej Google štatistiky Year in Search 2023.
Existuje pritom mnoho spôsobov, ako bibimbap pripraviť. V rôznych kútoch Kórey sú známe iné postupy a receptúry, ktoré sa dokonca neraz obmieňajú aj v závislosti od ročného obdobia a dostupnosti sezónnych surovín. Bibimbap s hovädzím mäsom a ostrou omáčkou z pasty gochujang si môžete pripraviť aj podľa nasledujúceho receptu.
Odporúčame: Vegetariánske raňajky – TOP recepty na výdatné raňajky bez mäsa
Zdroj: Depositphotos
Suroviny na bibimbap
- 4 šálky varenej bielej ryže
- 4 vajcia
- 2 ČL sezamu
Suroviny na marinovanie mäsa:
-
250 g hovädzieho mäsa (ideálne sviečkovice)
- 1/4 zeleného jablka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 2 ČL sezamového oleja
Zelenina na bibimbap:
-
2 mrkvy
- 2 cukety
- zväzok špenátu
- 8 hríb shiitake (sušené)
- 4 šálky fazuľových klíčkov
- 2 ČL mletého cesnaku
- 8 ČL rastlinného oleja
- 1/2 ČL soli
- 1,5 ČL sójovej omáčky
- 1/4 ČL rybacej omáčky
- 1/4 ČL cukru
- sezamový olej
Omáčka k bibimbap:
-
4 PL gochujang pasta (pikantná červená čili pasta) – prípadne sa dá nahradiť omáčkou sriracha
- 2 PL mirinu (sladké ryžové víno)
- ryžový ocot (asi 2 PL)
- 1,5 ČL sójovej omáčky
- 3 ČL cukru
- 1 strúčik cesnaku (nastrúhaný)
- pražený sezamový olej (asi 2 ČL)
Postup prípravy jedla bibimbap
- Príprava mäsa: Marinádu si pripravíme rozmixovaním všetkých uvedených surovín. Necháme marinovať aspoň 30 minút, alebo aj cez noc. Potom tenké plátky mäsa domäkka opečieme na panvici s olejom.
- Príprava húb: Huby namočíme do horúcej vody na 30 minút. Potom z nich vytlačíme vodu a nakrájame ich. Pražíme na panvici s 2 ČL oleja asi 2 minúty. Ochutíme 1,5 ČL sójovej omáčky, 1/4 ČL cukru a 1/2 ČL sušeného cesnaku a smažíme ďalšiu 1 minútu.
- Príprava zeleniny: Mrkvu a cuketu nakrájame na rezančeky. V miske k nim pridáme 1/4 ČL soli a počkáme 20 minút. Potom vytlačíme prebytočnú vodu. Mrkvu smažíme na panvici 8 minút s 2 ČL oleja. Cuketu smažíme na oleji len 4 minúty. Špenát podusíme s 2 ČL oleja a pár kvapkami sezamového oleja. Pridáme soľ a 1/2 sušeného cesnaku. Necháme ochladnúť a vytlačíme s neho šťavu.
- Príprava klíčkov: Fazuľové klíčky podusíme vo vode 5 minút. Prepláchneme pod studenou vodou a po ochladnutí z nich tiež vytlačíme vodu. Pridáme k nim 2 ČL sezamového oleja, 1 ČL cesnaku a 1/4 ČL rybacej omáčky.
- Príprava omáčky: Omáčku k jedlu bibimbap pripravíme zmiešaním všetkých uvedených surovín.
- Príprava vajec: Z vajec pripravíme smažené volské oká, buď s pevným prostriedkom, alebo podľa chuti aj tekutým.
- Dokončenie jedla: Do misiek naporciujeme ryžu. Na vrch poukladáme jednotlivé druhy zeleniny, huby aj mäso. Do prostriedku dáme smažené vajce. Posypeme sezamom a pokvapkáme sezamovým olejom. Pridáme pikantnú omáčku.