Obľúbený coleslaw šalát v zdravšej verzii – fit a stále chutný

Kapusta je v slovenskej kuchyni bežnou zeleninou, ktorá sa využíva pri príprave rôznorodých pokrmov. Veď i jeden z našich najtypickejších pokrmov, strapačky, obsahuje práve kapustu, i keď nie čerstvú, ale kvasenú. Spomenúť môžeme aj kapustníky, kapustnicu, segedínsky guláš či kapustové fliačky. To všetko sú jedlá s kapustou, ktoré sú obľúbené aj na Slovensku.

Biela alebo červená kapusta sa tiež v dusenej podobe podáva ako príloha k pečenému bravčovému mäsu či kačke. Okrem toho je bežnou súčasťou čalamády, čiže nakladanej miešanej zeleniny. Kapusta je však skvelá aj v surovej podobe, vďaka čomu si uchováva najviac cenných živín. Surová kapusta je vhodná na prípravu rôznorodých zeleninových šalátov. 

Z kapusty sa pripravuje napríklad známy coleslaw šalát, ktorého pôvod možno hľadať v Holandsku, kde sa pôvodne podával teplý. Naprieč svetom sa v rôznych kuchyniach môžeme stretnúť z rôznorodými obmenami tohto chutného kapustového šalátika, ktorý možno podávať s pečivom, alebo aj ako oblohu k hlavnému jedlu.

Pravý šalát coleslaw je z majonézy, no tá sa mnohým môže zdať ťažká. Coleslaw si dokonca môžete pripraviť aj v zdravšej verzii bez ťažkej a tučnej majonézy, pričom bude stále rovnako chutný. Ako na to? Vyskúšajte tento výborný coleslaw aj vy!

Skúste aj: ​TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?

Ingrediencie na zdravší fit coleslaw šalát:

  • 1/2 biela kapusta (alebo biela a červena kapusta v rovnakom pomere)
  • 2 väčšie mrkvy
  • 1/2 cibule
  • 2 PL kyslej smotany
  • 7 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL octu
  • 1/2 ČL plnotučnej horčice
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • morskú soľ a mleté čierne korenie

Jednoduchý recept na kapustový šalát coleslaw:

  1. Ako prvé si pripravíme zálievku. Vymiešame jogurt s kyslou smotanou, pridáme aj horčicu, ocot a šťavu z čerstvého citróna.
  2. Kapustu nakrájame na menšie kusy. Bielu kapustu nastrúhame na tenkom strúhadle na čo najmenšie kúsky.
  3. Na jemnom strúhadle taktiež nastrúhame mrkvu s cibuľou a pridáme ku kapuste.
  4. Zeleninu v miske zalejeme pripravenou jogurtovou zálievkou a poriadne zamiešame. 
  5. Šalát dochutíme soľou a podľa chuti pridáme korenie. Zdravý coleslaw šalát môžeme podávať. Odporúčame odležanie v chladničke. Dobrú chuť!

TIP: Neváhajte a šalátik si obmeňte podľa chuti a fantázie. Pridať môžete napríklad aj najemno nastrúhaný zeler, jedinečnú chuť docielite aj pár lyžičkami sterilizovanej kukurice. 

Vyskúšaj netradičnú verziu: Coleslaw z červenej kapusty s makom a jablkom

Ingrediencie:

  • 400 g najemno nastrúhanej červenej kapusty

  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 jablko
  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 1 PL maku
  • 1-2 ČL medu
  • 1 ČL vínneho octu
  • štipka soli

Postup receptu: Do misky dáme nastrúhanú kapustu, nastrúhanú mrkvu, nastrúhané jabĺčko. Pridáme jogurt, med, mak, soľ a vínny ocot. Dobre premiešame. Môžeme podávať.

TIPY na ďalšie zdravé šaláty:

Článok aktualizovaný: 30.1.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE