Kapusta je v slovenskej kuchyni bežnou zeleninou, ktorá sa využíva pri príprave rôznorodých pokrmov. Veď i jeden z našich najtypickejších pokrmov, strapačky, obsahuje práve kapustu, i keď nie čerstvú, ale kvasenú. Spomenúť môžeme aj kapustníky, kapustnicu, segedínsky guláš či kapustové fliačky. To všetko sú jedlá s kapustou, ktoré sú obľúbené aj na Slovensku.
Biela alebo červená kapusta sa tiež v dusenej podobe podáva ako príloha k pečenému bravčovému mäsu či kačke. Okrem toho je bežnou súčasťou čalamády, čiže nakladanej miešanej zeleniny. Kapusta je však skvelá aj v surovej podobe, vďaka čomu si uchováva najviac cenných živín. Surová kapusta je vhodná na prípravu rôznorodých zeleninových šalátov.
Z kapusty sa pripravuje napríklad známy coleslaw šalát, ktorého pôvod možno hľadať v Holandsku, kde sa pôvodne podával teplý. Naprieč svetom sa v rôznych kuchyniach môžeme stretnúť z rôznorodými obmenami tohto chutného kapustového šalátika, ktorý možno podávať s pečivom, alebo aj ako oblohu k hlavnému jedlu.
Pravý šalát coleslaw je z majonézy, no tá sa mnohým môže zdať ťažká. Coleslaw si dokonca môžete pripraviť aj v zdravšej verzii bez ťažkej a tučnej majonézy, pričom bude stále rovnako chutný. Ako na to? Vyskúšajte tento výborný coleslaw aj vy!
Skúste aj: TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?
Zdroj: Depositphotos
Ingrediencie na zdravší fit coleslaw šalát:
- 1/2 biela kapusta (alebo biela a červena kapusta v rovnakom pomere)
- 2 väčšie mrkvy
- 1/2 cibule
- 2 PL kyslej smotany
- 7 PL bieleho jogurtu
- 1 ČL octu
- 1/2 ČL plnotučnej horčice
- 1 ČL citrónovej šťavy
- morskú soľ a mleté čierne korenie
Jednoduchý recept na kapustový šalát coleslaw:
- Ako prvé si pripravíme zálievku. Vymiešame jogurt s kyslou smotanou, pridáme aj horčicu, ocot a šťavu z čerstvého citróna.
- Kapustu nakrájame na menšie kusy. Bielu kapustu nastrúhame na tenkom strúhadle na čo najmenšie kúsky.
- Na jemnom strúhadle taktiež nastrúhame mrkvu s cibuľou a pridáme ku kapuste.
- Zeleninu v miske zalejeme pripravenou jogurtovou zálievkou a poriadne zamiešame.
- Šalát dochutíme soľou a podľa chuti pridáme korenie. Zdravý coleslaw šalát môžeme podávať. Odporúčame odležanie v chladničke. Dobrú chuť!
TIP: Neváhajte a šalátik si obmeňte podľa chuti a fantázie. Pridať môžete napríklad aj najemno nastrúhaný zeler, jedinečnú chuť docielite aj pár lyžičkami sterilizovanej kukurice.
Vyskúšaj netradičnú verziu: Coleslaw z červenej kapusty s makom a jablkom
Ingrediencie:
-
400 g najemno nastrúhanej červenej kapusty
- 2 väčšie mrkvy
- 1 jablko
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 PL maku
- 1-2 ČL medu
- 1 ČL vínneho octu
- štipka soli
Postup receptu: Do misky dáme nastrúhanú kapustu, nastrúhanú mrkvu, nastrúhané jabĺčko. Pridáme jogurt, med, mak, soľ a vínny ocot. Dobre premiešame. Môžeme podávať.
TIPY na ďalšie zdravé šaláty:
- Vajíčkový šalát
- Fazuľový šalát
- Cviklový šalát
- Zelerový šalát s ananásom
- Tuniakový šalát
- Zelerový šalát
Článok aktualizovaný: 30.1.2024