Poznáte rastlinku s názvom láskavec? Alebo vám niečo skôr hovorí pojem amarant? Reč je o rode jednoročných kultúrnych rastlín, ktoré kedysi dávno pestovali aj Inkovia či Aztékovia. Z Južnej a Strednej Ameriky sa postupne dostal do viacerých častí sveta, napríklad aj do Ázie, Afriky či na juh Európy.
Viaceré druhy láskavcov našli uplatnenie v potravinárskom priemysle a sú využívané najmä k produkcii semien. Tie sa ďalej môžu spracovávať na rôzne produkty, napríklad aj jedinečný amarantový olej. Dnes sa však pozrieme na to, prečo zaradiť amarant aj do svojho jedálnička!
Amarant a jeho benefity pre zdravie:
1. Amarant je bohatý na bielkoviny (proteíny)
V prvom rade sa môžeme pozrieť na to, aké látky vie amarant nášmu telu ponúknuť. Pravdou je, že ide o jednu z najvýživnejších potravín vôbec, a preto sa niet čudovať tomu, že by mal mať pevné miesto v našich jedálničkoch. Amarant na 100 gramovú porciu obsahuje pokojne okolo 15 gramov bielkovín.
2. Amarant má ďalšie skvelé nutričné hodnoty – zdroj tukov, vlákniny, minerálov
Okrem toho je zdrojom polysacharidov a cennej vlákniny, no ukrývajú sa v ňom aj zdravé tuky (mastné kyseliny). Z minerálnych látok a stopových prvkov sú v ňom najviac zastúpené vápnik, horčík, fosfor, mangán aj železo, draslík či zinok. Rovnako vám doplní vitamín C aj E (antioxidanty) a mnohé z vitamínov skupiny B, vrátane kyseliny pantoténovej.
Odporúčame: Poznáte účinky kardamómu? Liečivá sila tohto korenia vás prekvapí!
Shutterstock®3. Amarant udržuje zdravé črevo
Ak amarant zaradíte do bežnej stravy, výrazne tak podporíte zdravie svojho tráviaceho systému. Má totiž pozitívny vplyv na proces trávenia aj metabolizmus bielkovín. Napomáha prečisťovať hrubé črevo od rozličných nečistôt a podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
Predstavuje tak dobrú formu prevencie nepríjemných aj vážnych ochorení, akými sú napríklad hemoroidy či rakovina hrubého čreva. Amarant si neváhajte pravidelne dopriať, ak vás trápia zažívacie ťažkosti, najmä zápcha či plynatosť.
4. Amarant je bezlepkový, vhodný aj pri diéte a v tehotenstve
Amarant je potravina, ktorú môže konzumovať prakticky každý. Najskôr musíme zmieniť, že neobsahuje lepok, a preto je vhodný aj pre celiatikov alebo jedincov, ktorí sa tejto látke v potravinách vyhýbajú. Taktiež nemá vysoký obsah cukru, takže si ho môžu dopriať i osoby, ktoré si na hladinu cukru v krvi dávajú pozor. Obávať sa ho nemusia ani jedinci na diéte.
Amarant je práve vítanou potravinou pri redukcii váhy. Človeka totiž dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu a chráni pred návalmi vlčieho hladu. Rovnako je skvelý pre aktívnych športovcov. Obsahuje totiž množstvo potrebných bielkovín a podporuje tak nárast svalovej hmoty. Bez problémov si ho môžu pripraviť aj tehotné a dojčiace ženy.
Pozri aj: 3 kroky, ako predísť osteoporóze - tichému zabijakovi kostí
Shutterstock®5. Amarant znižuje hladinu cholesterolu
Amarant je skvelým pomocníkom aj pri starostlivosti o kardiovaskulárny, čiže srdcovo-cievny systém. Je skvelou prevenciou pred čoraz rozšírenejšími chorobami srdca a ciev, akými sú napríklad aj ateroskleróza či infarkt. Srdcovo-cievne ochorenia radíme v dnešnej dobe medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Amarant napomáha znižovať vysoký cholesterol a udržovať jeho správnu hladinu. Okrem toho je však prínosný aj pre krvotvorbu a tvorbu kostného tkaniva.
Odporúčame: Malígny melanóm sa netvorí len na znamienkach. Aké príznaky sledovať?
Amarant v kuchyni – príprava amarantu
Amarant je všestranný, čo sa použitia týka a jeho zaradenie do jedálnička si budete naozaj užívať. Pripravuje sa podobne ako ryža. Návod na prípravu vždy nájdete na obale produktu. Vo všeobecnosti sa však táto plodina varí asi 20 minút, a to v pomere jeden pohár amarantu na asi 1,5 pohára vody.
Ako konzumovať amarant
A čo s ním po uvarení? Môžete ho konzumovať aj samostatne alebo použiť na prípravu kaše. Skombinujte ho s mliekom, medom a sušeným ovocím či orieškami. Taktiež sa hodí ako príloha k mäsu aj pečenej zelenine. Semienka dokonca môžete nechať naklíčiť. V rozličných zdravých obchodoch či na internete sa dokonca môžete poobzerať po rozličných výrobkoch z amarantu. Dostupná je amarantová múka, vločky či dokonca cestoviny.
Amarant vo forme múky
Amarantová múka sa pripravuje pomletím amarantových semien na jemný prášok. Môžete si ju jednoducho pripraviť aj doma, ak máte výkonný mixér, mlynček na kávu alebo mlynček na obilie. Stačí nasypať semienka do mixéra alebo mlynčeka a zomlieť ich na jemnú múku. Pre ešte jemnejšiu konzistenciu môžete výsledok preosiať cez jemné sito, čím odstránite väčšie časti. Uchovávajte domácu amarantovú múku v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste, aby si udržala čerstvosť.
Tipy na použitie amarantovej múky:
- Bezlepkové pečivo: Amarantová múka je skvelá voľba pre bezlepkové recepty. Pri pečení chleba alebo pečiva ju miešajte s inými bezlepkovými múkami (ako ryžovou, pohánkovou či mandľovou) v pomere 1:3 (25–30 % amarantovej múky z celkového objemu), aby ste dosiahli lepšiu štruktúru a konzistenciu.
- Palacinky a lievance: Amarantová múka dodá palacinkám a lievancom jemne orechovú chuť. Môžete ju použiť namiesto pšeničnej múky alebo zmiešať s inými múkami v pomere 1:1 pre nadýchanú textúru.
- Muffiny a sušienky: Pre bezlepkové sladké pečivo je amarantová múka skvelým doplnkom do muffinov, sušienok či brownies. Pridajte ju v kombinácii s inou múkou, čím zvýšite obsah živín v dezerte.
- Prírodná zahusťovacia prísada: Amarantová múka je výborná na zahusťovanie omáčok, polievok alebo dusených jedál. Stačí pridať malé množstvo a dôkladne premiešať, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Príprava kaše: Amarantová múka sa dá uvariť s mliekom alebo rastlinným nápojom na výživnú kašu. Stačí pridať ovocie, orechy či med a máte zdravé raňajky plné živín.
Aktualizovaný článok: 17.11.2024