Zistite, prečo jesť amarant pravidelne! Máte ho na tanieri aj vy?

Poznáte rastlinku s názvom láskavec? Alebo vám niečo skôr hovorí pojem amarant? Reč je o rode jednoročných kultúrnych rastlín, ktoré kedysi dávno pestovali aj Inkovia či Aztékovia. Z Južnej a Strednej Ameriky sa postupne dostal do viacerých častí sveta, napríklad aj do Ázie, Afriky či na juh Európy. Viaceré druhy láskavcov našli uplatnenie v potravinárskom priemysle a sú využívané najmä k produkcii semien. Tie sa ďalej môžu spracovávať na rôzne produkty, napríklad aj jedinečný amarantový olej. Dnes sa však pozrieme na to, prečo zaradiť amarant aj do svojho jedálnička!

1. Je veľmi výživný

V prvom rade sa môžeme pozrieť na to, aké látky vie amarant nášmu telu ponúknuť. Pravdou je, že ide o jednu z najvýživnejších potravín vôbec, a preto sa niet čudovať tomu, že by mal mať pevné miesto v našich jedálničkoch. Amarant na 100 gramovú porciu obsahuje pokojne okolo 15 gramov bielkovín. Okrem toho je zdrojom polysacharidov a cennej vlákniny, no ukrývajú sa v ňom aj zdravé tuky. Z minerálnych látok a stopových prvkov sú v ňom najviac zastúpené vápnik, horčík, fosfor, mangán aj železo, draslík či zinok. Rovnako vám doplní vitamín C aj E a mnohé z vitamínov skupiny B, vrátane kyseliny pantoténovej. 

Odporúčame: Poznáte účinky kardamómu? Liečivá sila tohto korenia vás prekvapí!

hrubé črevo

Zdroj: Shutterstock®

2. Prečisťuje hrubé črevo

Ak amarant zaradíte do bežnej stravy, výrazne tak podporíte zdravie svojho tráviaceho systému. Má totiž pozitívny vplyv na proces trávenia aj metabolizmus bielkovín. Napomáha prečisťovať hrubé črevo od rozličných nečistôt a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Predstavuje tak dobrú formu prevencie nepríjemných aj vážnych ochorení, akými sú napríklad hemoroidy či rakovina hrubého čreva. Amarant si neváhajte pravidelne dopriať, ak vás trápia zažívacie ťažkosti, najmä zápcha či plynatosť. 

3. Je vhodný pre každého

Amarant je potravina, ktorú môže konzumovať prakticky každý. Najskôr musíme zmieniť, že neobsahuje lepok, a preto je vhodný aj pre celiatikov alebo jedincov, ktorí sa tejto látke v potravinách vyhýbajú. Taktiež nemá vysoký obsah cukru, takže si ho môžu dopriať i osoby, ktoré si na hladinu cukru v krvi dávajú pozor. Obávať sa ho nemusia ani jedinci na diéte. Amarant je práve vítanou potravinou pri redukcii váhy. Človeka totiž dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu a chráni pred návalmi vlčieho hladu. Rovnako je skvelý pre aktívnych športovcov. Obsahuje totiž množstvo potrebných bielkovín a podporuje tak nárast svalovej hmoty. Bez problémov si ho môžu pripraviť aj tehotné a dojčiace ženy. 

kardiovaskulárny systém

Zdroj: Shutterstock®

4. Ozdravuje kardiovaskulárny systém

Amarant je skvelým pomocníkom aj pri starostlivosti o kardiovaskulárny, čiže srdcovo-cievny systém. Je skvelou prevenciou pred čoraz rozšírenejšími chorobami srdca a ciev, akými sú napríklad aj ateroskleróza či infarkt. Srdcovo-cievne ochorenia radíme v dnešnej dobe medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Amarant napomáha znižovať vysoký cholesterol a udržovať jeho správnu hladinu. Okrem toho je však prínosný aj pre krvotvorbu a tvorbu kostného tkaniva.  

5. Je ľahký na prípravu a má všestranné použitie

Amarant je všestranný, čo sa použitia týka a jeho zaradenie do jedálnička si budete naozaj užívať. Pripravuje sa podobne ako ryža. Návod na prípravu vždy nájdete na obale produktu. Vo všeobecnosti sa však táto plodina varí asi 20 minút, a to v pomere jeden pohár amarantu na asi 1,5 pohára vody. A čo s ním po uvarení? Môžete ho konzumovať aj samostatne alebo použiť na prípravu kaše. Skombinujte ho s mliekom, medom a sušeným ovocím či orieškami. Taktiež sa hodí ako príloha k mäsu aj pečenej zelenine. Semienka dokonca môžete nechať naklíčiť. V rozličných zdravých obchodoch či na internete sa dokonca môžete poobzerať po rozličných výrobkoch z amarantu. Dostupná je amarantová múka, vločky či dokonca cestoviny.

Pozri aj: 3 kroky, ako predísť osteoporóze - tichému zabijakovi kostí

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE