Prečo jesť nepražené kakaové bôby? Je to hotová superpotravina!

kakaové bôby

Ochutnali ste už nepražené kakaové bôby? Ak nie, tak je načase to zmeniť a dnes vám prezradíme, prečo. Reč je pritom o semenách kakaovníka pravého, ktorý pochádza z Južnej Ameriky. Tie sa ukrývajú v 30 cm veľkej bobuli, ktorá má podlhovastý tvar a žlté, červenkasté či hnedé sfarbenie. 

Bežne sa zo semien pripravuje napríklad kakaový prášok či kakaové maslo. Semená v nespracovanej forme však predstavujú skutočnú lahôdku a zároveň superpotravinu. Nájdete ich na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. 

Ak si zvyknete na ich horkejšiu chuť, rýchlo vám nahradia nezdravé čokolády plné cukru. Nepražené kakaové bôby sladké nie sú a ani sa nerozpúšťajú na jazyku ako lahodná čokoláda, no ich chuť je skutočne jedinečná. Pridať ich môžete do jogurtu, kaše, nápojov, pudingov i ovocných šalátov. Stačí si pritom dopriať len zopár kúskov niekoľkokrát denne a podporíte tak svoje zdravie. 

TOP účinky kakaových bôbov na zdravie:

1. Nepražené kakaové bôby obsahujú zdravé tuky

Nepražené kakaové bôby predstavujú skutočne komplexnú potravinu, čo sa obsahu telu prospešných látok týka. Majú skvelé nutričné hodnoty. V prvom rade sa v nich ukrýva nemalé množstvo veľmi zdravých tukov. Kakaové bôby obsahujú zdravé tuky, vrátane mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Tieto tuky môžu prispievať k zdravému srdcu.

2. Zdravé nepražené telu doplnia vlákninu a bielkoviny

Značný podiel hmotnosti potraviny tvorí aj vláknina, ktorá priamo ovplyvňuje proces trávenia, najmä činnosť čriev. Vláknina rovnako môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Zopár kúskami chutných kakaových bôbov si tiež doplníte slušnú dávku významných bielkovín.

Bude vás zaujímať: Viete, ako sa chrániť pred oxidačným stresom?

antioxidanty
Shutterstock®

3. Surové kakaové bôby sú skvelým prírodným zdrojom antioxidantov

Samozrejme, nespracované kakaové bôby nám nedoplnia len základné živiny, ale i množstvo ďalších látok. Z vitamínov sa v nich ukrývajú vitamíny C aj E a taktiež niektoré vitamíny skupiny B. Z kategórie minerálov sú zase zdrojom železa, vápnika, horčíka, zinku aj mangánu. Čo je však ešte dôležitejšie, obsahujú i fytochemikálie, polyfenoly, flavonoidy a antioxidanty. 

Antioxidanty pozitívne vplývajú na ľudské telo. Látky s antioxidačnými vlastnosťami sú nenahraditeľnými pomocníkmi pri ochrane buniek pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Prispievajú tak k zníženiu rizika rozvoja mnohých vážnych ochorení a spomaľujú proces starnutia.

4. Konzumácia kakaových bôbov zabezpečí telu energiu

Kakaové bôby sú presne tou drobnosťou, na ktorej si môžete zamaškrtiť medzi hlavnými jedlami. Nielen zaženú chuť na jedlo, ale do tela dopravia aj potrebnú energiu pre ďalšiu fyzickú alebo psychickú námahu. Neváhajte po nich siahnuť pred cvičením alebo popri práci. Dodajú energiu mozgu, prekrvia ho a zlepšia koncentráciu. 

Ani zďaleka sa im nemusíte vyhýbať ani počas redukcie váhy. Ak ich budete konzumovať v rozumnom množstve, doprajete si tak plnohodnotnú potravinu, ktorá telu dodá všetky potrebné živiny. Na desiatu či olovrant pritom stačí skonzumovať asi 5 až 10 kúskov. 

Odporúčame: Mužská neplodnosť: Aké sú jej najčastejšie príčiny?

depresia
Shutterstock®

5. Nepražené bôby kakaa sú ako prírodné antidepresívum

Kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa je známa svojimi antidepresívnymi účinkami. Je zrejmé, že nepražené kakaové bôby na telo pôsobia presne takýmto spôsobom. Upokojujú nervový systém a pomáhajú bojovať proti stresu a napätiu. Sú zdrojom esenciálnej aminokyseliny zvanej tryptofán, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu sérotonínu, ktorého dostatok v organizme prispieva k pocitu pohody a šťastia. 

Jeho nedostatok sa naopak môže prejavovať zlou náladou, depresívnymi stavmi i poruchami spánku. Ak sa práve nachádzate v namáhavom a napätom období, neváhajte si do jogurtu pravidelne hodiť i zopár chutných kakaových bôbov.

6. Kakaové bôby zlepšujú zdravie ciev

Nepražené kakaové bôby nakoniec podporujú i zdravie, dobrý stav a funkciu našich ciev a sú významné pre zdravé srdce. Vďaka ich zloženiu a účinkom napomáhajú rozširovať a prečisťovať cievy. Sú vítanou súčasťou jedálnička osôb, ktoré trápi vysoký cholesterol. Taktiež sa podieľajú na stabilizácii hladiny krvného tlaku. Pravidelnou konzumáciou nepražených kakaových bôbov je tak možné prispieť aj k zníženiu rizika rozvoja srdcovo-cievnych ochorení. 

7. Surové kakaové bôby podporia zdravie pokožky

Nepražené kakaové bôby môžu mať mnoho pozitívnych účinkov na pokožku vďaka vysokému obsahu antioxidantov, minerálov a zdravých tukov. Obsiahnuté antioxidanty neutralizujú voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať pokožku a urýchľovať proces starnutia. 

Zdravé tuky v kakaových bôboch, vrátane kyseliny olejovej a stearovej, pomáhajú hydratovať a vyživovať pokožku. Kakaové bôby obsahujú minerály ako meď a síru, ktoré sú dôležité pre tvorbu kolagénu. Kolagén je proteín, ktorý udržuje pokožku pevnú a pružnú.

Článok aktualizovaný 22.6.2024

Aktualizovaný článok: 24.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE