Kučeravý kel radíme do kategórie listová zelenina. Je skutočne zdravý a pre naše telo je prínosom, i keď u mnohých z nás by sme ho na tanieroch hľadali len ťažko. Pritom existuje množstvo chutných ciest, ako ho zaradiť do svojej stravy. Aký spôsob konzumácie kučeravého kelu preferujete?
Je vhodný napríklad na prípravu výživných polievok a prívarkov. Alebo máte radšej surový kel v šalátoch než varený kel? Dokonca sa z neho dajú pripraviť zdravé chipsy. Ak ste mu ešte nedali šancu, dnes vás presvedčíme o tom, že je to skvelý nápad!
Aké liečivé účinky má kučeravý kel vďaka svojmu zloženiu? Vedeli ste, že je napríklad bohatý na vitamín C, ktorý potrebujeme pre dobrú obranyschopnosť a že obsahuje množstvo živín dôležitých pre telo? Kel dodáva vitalitu, preto je vítaný v jedálničku. Prečo jesť kučeravý kel pravidelne, zistíte v nasledujúcom článku!
Aké má kučeravý kel účinky?
1. Kučeravý kel na imunitu
Ako prvé musíme vyzdvihnúť schopnosť kučeravého kelu pozitívne ovplyvňovať imunitu človeka. Kučeravý kel obsahuje množstvo vitamínov a ďalších potrebných látok, medzi inými je bohatý aj na dôležitý vitamín C.
Ten je pre správnu funkciu imunitného systému nevyhnutný. Ak chcete počas zimy účinne odolávať prechladnutiu a chorobám, neváhajte si listy kelu pravidelne naservírovať na tanier. Ponúka však mnohé ďalšie zdravotné výhody.
Bude vás zaujímať: 5 fantastických dôvodov, prečo jesť ružičkový kel
2. Kučeravý kel na trávenie a dobrú črevnú mikroflóru
Ako ďalšie kučeravý kel podporuje i správnu funkciu trávenia. Má vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu uľahčuje priechod stravy črevami. Jej nedostatok sa môže prejaviť rôznymi tráviacimi ťažkosťami, napríklad i nepravidelným vyprázdňovaním.
Ak vás častejšie trápi zápcha, neváhajte do jedálnička zaradiť viaceré zdroje vlákniny, vrátane kučeravého kelu.
3. Kučeravý kel je bohatý na minerálne látky
V kučeravom keli nenájdeme len vitamín C a vlákninu, ale množstvo ďalších telu prospešných látok. Vďaka obsahu železa napomáha pri krvotvorbe. Taktiež sa v ňom skrýva vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravie našich kostí a horčík, ktorý prospieva srdcovo-cievnemu systému.
Vďaka kučeravému kelu doplníme telu aj draslík, ktorý napomáha udržiavať krvný tlak v norme.
Odporúčame: Aké choroby trápia obéznych okrem obezity?
4. Kučeravý kel znižuje hladinu cholesterolu
Listový kel je skvelým pomocníkom pri problémoch s vysokou hladinou cholesterolu, ktorá predstavuje rizikový faktor mnohých závažných kardiovaskulárnych ochorení.
Pravidelnou konzumáciou tejto kapustovitej zeleniny je možné podporiť zníženie úrovne škodlivého LDL cholesterolu a naopak zvýšiť hodnoty priaznivého HDL cholesterolu.
5. Kučeravý kel detoxikuje organizmus a pôsobí antioxidačne
Táto listová zelenina napomáha detoxikovať celý organizmus a zbaviť ho tak škodlivých toxínov, ktoré by mohli podnietiť rozvoj rozličných ochorení. Okrem toho je kel bohatý na viaceré antioxidanty.
Tie v tele napomáhajú chrániť bunky pred nežiaducimi účinkami voľných radikálov, ktoré môžu napádať bunky, urýchľovať proces starnutia a prispieť i k rozvoju mnohých civilizačných ochorení.
Odporúčame: Prečo chodiť na prechádzky? Toto spravia s vaším telom a mysľou!
6. Kučeravý kel pre zdravie očí
Aké sú ďalšie účinky kelu kučeravého? Pravidelnou porciou kučeravého kelu urobíte niečo aj pre svoje oči. Ukrýva totiž v sebe karotenoidy s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré prispievajú k ochrane očí, a to takzvaný luteín a zeaxantín.
Tie sú nemalo zastúpené v našich očiach. Okrem iného preventívne pôsobia proti degeneratívnym zmenám na sietnici či šedému zákalu.
7. Kučeravý kel je skvelý pri diéte
Nakoniec môžeme spomenúť, že listový kel môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Podporuje trávenie aj detoxikuje organizmus. Má len malé množstvo kalórií (menej než 50 kcal na 100 g porciu) a z väčšiny je tvorený len vodou.
Neobsahuje takmer žiadny tuk, naopak telu doplní dokonca i menšiu dávku dôležitých bielkovín. Kučeravý kel je veľmi výživnou zeleninou, ktorá vám pri úprave váhy nesmie na tanieri chýbať.
TIP na recept: Kelový prívarok so zemiakmi
1 veľká hlava kučeravého kelu
2 veľké zemiaky
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL oleja
2 PL hladkej múky
500 ml mlieka
500 ml vody alebo vývaru
soľ a čierne korenie podľa chuti
1 ČL mletej rasce
1 ČL octu
1 ČL cukru
Postup: Najprv dôkladne umyjeme kučeravý kel a odstránime tvrdé stonky, pričom listy nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno, cesnak tiež olúpeme a nasekáme na jemno. V hrnci rozohrejeme olej na strednom ohni a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak, ktoré smažíme do zlatista. Pridáme múku a miešame, kým sa nezačne farbiť do svetlohneda.
Pomaly pridávame mlieko a neustále miešame, aby sme vytvorili hladkú zmes bez hrudiek, potom pridáme vodu alebo vývar a dobre premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. Pridáme nakrájané zemiaky a všetko dobre premiešame, necháme variť na strednom ohni asi 10 minút.
Po 10 minútach pridáme nakrájaný kel a pokračujeme vo varení, kým zemiaky aj kel nezmäknú, čo trvá ďalších 15-20 minút. Ak je prívarok príliš hustý, môžeme pridať ešte trochu vody alebo mlieka. Na konci dochutíme prípadne octom a cukrom podľa našej chuti. Prívarok podávame samotný alebo s kúskom chleba. Dobrú chuť!
Článok aktualizovaný 23.5.2024
Aktualizovaný 23.05.2024