O cesnaku je dobre známe, že ide o prírodné liečivo. Naši predkovia ho využívali pri rôznych neduhoch už od nepamäti. A ak ho nepoužívame priamo pri nejakých zdravotných ťažkostiach, tak minimálne v našej kuchyni si isto nachádza miesto. Mnohým pokrmom dodáva fantastickú chuť.
Počuli ste však už aj o cesnakovom oleji? Aj toto je skvelý pomocník pre naše zdravie. Čo všetko s naším telom dokáže práve cesnakový olej? Aké sú účinky cesnakového oleja, ako si ho pripraviť a aké je použitie cesnakového oleja, vám prezradíme v našom článku.
Na úvod pár slov o cesnaku
Cesnak kuchynský, latinsky Allium sativum, je rastlina z čeľade cesnakovité. Jeho domovinou je pravdepodobne centrálna oblasť Ázie. Od nepamäti sa jeho guľovitá cibuľa, ktorá je zložená z niekoľkých strúčikov prekrytých bielym až purpurovým obalom, využíva nielen ako zelenina a korenina, ale uplatňuje sa aj v tradičnej ľudovej medicíne.
Reč je o jednej z najstarších liečivých rastlín vôbec. Po rozšírení na iné kontinenty na jeho účinky nedali dopustiť starí Egypťania, Rimania či Gréci. I naše staré mamy neváhali množstvo neduhov liečiť práve cesnakom.
Možno jedinou takou malou nevýhodou cesnaku je to, že po jeho konzumácii zostáva človeku tak trochu nepríjemný zápach z úst. Cesnak však podľa ľudovej múdrosti tak smrdí preto, aby odháňal démonov a zlých duchov.
A aké sú liečivé účinky cesnaku? V prvom rade ide o prírodné antibiotikum, ktoré pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne. Blahodarne pôsobí na dýchacie cesty, krvný tlak, cievy aj imunitný systém.
Pozri aj: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?
Zloženie cesnakového oleja
Cesnakový olej v prvom rade zoženiete na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Extrakt je tiež vo forme kapsúl možné zakúpiť v lekárňach a užívať ako výživový doplnok. Pri používaní doplnkov stravy však vždy dodržujte pokyny pre dávkovanie uvedené na obale či v príbalovom letáčiku.
Vráťme sa však späť k samotnému cesnakovému oleju a jeho účinkom. Podobne ako cesnak je plný účinných látok, ktoré blahodarne vplývajú na zdravie človeka. Ukrývajú sa v ňom mnohé antioxidanty, vitamín C a taktiež minerály. Cesnak je známy obsahom alicínu, čo je rastlinné antibiotikum.
Aké sú liečivé účinky cesnakového oleja?
Cesnakový olej:
-
má antibakteriálne účinky, pôsobí protizápalovo a má aj protiplesňové vlastnosti,
- pozitívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém človeka,
- prispieva k udržiavaniu dobrej hladiny cholesterolu v krvi aj krvného tlaku,
- rozširuje cievy, zlepšuje ich elasticitu a posilňuje srdcový sval (prispieva tak k prevencii vážnych srdcovo-cievnych chorôb),
- prestavuje prirodzenú podporu imunitného systému,
- pozitívne ovplyvňuje metabolizmus a môže byť nápomocný pri poruchách látkovej premeny,
- je prírodným liekom na prechladnutie, infekčné ochorenia či ťažkosti s trávením,
- je nápomocný pri starostlivosti o pokožku a vlasy,
- reguluje regeneráciu tkanív,
- otvára kožné póry a prečisťuje pleť a bojuje proti akné, vyrážkam či iným kožným problémom,
- odporuje rast vlasov, zlepšuje ich štruktúru,
- bráni lámaniu slabých nechtov.
Odporúčame: 5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?
Jednoduchý domáci cesnakový olej
Podobného pomocníka so širokými možnosťami použitia si môžete pripraviť aj v pohodlí domova. Potrebovať na to budete len strúčiky cesnaku a nejaký kvalitný prírodný olej, napríklad olivový olej či slnečnicový olej lisovaný za studena. Dobre uzatvárateľnú sklenú nádobu naplňte na kúsky nakrájanými strúčikmi cesnaku.
Jeden či dva kúsky môžete aj pretlačiť. Následne cesnak zalejte vybraným olejom. Nádobu zatvorte a dajte na chladnejšie a tmavšie miesto odpočívať aspoň na týždeň či 10 dní. Potom olej sceďte a nalejte do čerstvej fľašky. Vhodné je ho počas troch mesiacov uskladňovať v chlade, ideálne v chladničke.
Ako využiť domáci cesnakový olej?
Takto pripravený cesnakový olivový olej sa neobávajte v primeranom množstve používať v kuchyni, má takmer všestranné využitie v studenej kuchyni. Pokrmom dodá pikantnú cesnakovú chuť a arómu. Hodí sa do polievok, omáčok, marinád, zálievok aj k mäsu. Použiť ho možno aj do šalátov alebo nátierok. Prípadne skúste hrianky opečené na cesnakovom oleji.
Vyskúšajte ho, ak vás trápi vysoký krvný tlak či cholesterol alebo keď potrebujete zlepšiť obranyschopnosť. Ďalej ho môžete použiť pri mnohých ťažkostiach aj zvonka. Pomôže potlačiť bolesť a infekciu v ušiach. Ponatierajte si ním okolie vonkajšej časti ucha.
V prípade kožných problémov natierajte olejom priamo postihnuté miesto. Taktiež si ním môžete premasírovať bolestivé miesta na tele, napríklad chrbát či krk. Pre lepšiu kvalitu vlasov ho neváhajte pridať do domácej vlasovej masky.
Extra TIP: Domáci pikantný bazalkovo-cesnakový olej
Ingrediencie:
-
4 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček bazalkových listov
- 3 hrnčeky olivového oleja
- 1 feferónka
Postup: Cesnak očistíme a nožom roztlačíme. Bazalku nakrájame. Bazalku aj cesnak dáme do fľaše a zalejeme horúcim olejom (zahrejeme na bod varu). Pridáme nakrájanú feferónku. Uzavrieme a odložíme do tmy aspoň na týždeň. Potom scedíme do čistej nádobky. Môžeme ním ochucovať šaláty, mäso, cestoviny, zemiaky, ryby.
Článok aktualizovaný 5.12.2023