Čo pomáha pri nízkom krvnom tlaku? Takto predídete závratom či slabosti!

V súvislosti s krvným tlakom sa hovorí najmä o hypertenzii, čiže vysokom krvnom tlaku. Ide o pomerne vážny zdravotný problém, ktorý neradno podceňovať či ignorovať. Vysoký krvný tlak má škodlivý vplyv na cievy a je rizikovým faktorom mnohých kardiovaskulárnych ochorení.

Naopak, nízky tlak nie je považovaný za väčší problém, respektíve ochorenie. I nízka hladina krvného tlaku však vie človeka poriadne potrápiť. Ako spoznať nízky tlak? Aké sú príčiny nízkeho tlaku? A ako proti tomuto nepríjemnému problému bojovať? Viac sa dozviete v článku!

Diagnóza nízky krvný tlak – aké sú príznaky nízkeho tlaku?

Za hypotenziu, čiže nízky krvný tlak, je považovaná klesajúca horná hodnota pod 90 mm Hg a dolná pod 60 mm ortuťového stĺpca. Nízky krvný tlak sa pritom veľmi často prejavuje závratmi, bolesťami hlavy, celkovou slabosťou či únavou. 

Medzi príznaky nízkeho krvného tlaku môžeme zaradiť aj mihotanie pred očami, hučanie v ušiach či zhoršená schopnosť koncentrácie.

Príčiny nízkeho tlaku

Aké sú najčastejšie príčiny nízkeho krvného tlaku? Tlak klesá pri dehydratácii. Nedostatok tekutín v tele môže viesť k zníženiu objemu krvi, čo následne spôsobuje pokles krvného tlaku. Nedostatok vitamínu B12 a kyseliny listovej môže viesť k anémii, ktorá môže spôsobovať nízky krvný tlak.

Nedostatok fyzickej aktivity a sedavý spôsob života môžu prispievať k nízkemu krvnému tlaku. Niektoré lieky, ako sú diuretiká, alfa-blokátory, beta-blokátory a niektoré antidepresíva, môžu spôsobovať hypotenziu. Ďalej sa problémy s krvným tlakom môžu objavovať v súvislosti s tehotenstvom či užívaním niektorých liekov, ako aj v dôsledku niektorých ochorení. 

Odporúčame: Trápia vás prebdené noci? Zistite, aké sú príčiny nespavosti!

zdravá strava Shutterstock®

Ako žiť s nízkym krvným tlakom?

Aká je účinná liečba nízkeho tlaku? Na liečbu nízkeho krvného tlaku sa zväčša nevyužívajú nejaké konkrétne lieky. Pomôcť môžu voľnopredajné doplnky stravy, ktoré majú priaznivý vplyv na hodnoty krvného tlaku. V mnohých prípadoch je však najlepšie myslieť na prevenciu. 

Pomáha, ak sa jedinec, ktorého častejšie trápi nízky tlak, drží istých zásad v rámci životosprávy a životného štýlu. Čo všetko sa odporúča dodržiavať pri problémoch s hypotenziou?

Pravidelná a vyvážená strava pomáha na nízky tlak

Ako prvé by mal človek myslieť na vyváženú stravu, ktorá obsahuje všetky dôležité živiny, minerály a vitamíny. Vhodné je stravovať sa pravidelne v menších porciách. Nevynechávajte jednotlivé jedlá počas dňa a nikdy nezabúdajte ani na raňajky.

Ako by mal vyzerať jedálny lístok? Váš tanier by mal byť vždy plný zeleniny i kvalitných zdrojov bielkovín. Dávajte si pozor aj na dostatočný prísun dôležitého vitamínu C. 

Pri vysokom krvnom tlaku je dôležité obmedziť soľ, pri problémoch s nízkym tlakom je to opačne. Nemusíte to s ňou preháňať, no ak ju budete používať primerane, pomôže. Taktiež je čierna káva dobrým pomocníkom. Tá dokáže okamžite zvýšiť krvný tlak. 

Dostatočný pitný režim pomáha predchádzať nízkemu krvnému tlaku

I v rámci pitného režimu platia určité pravidlá. Osoby trpiace na nízky tlak by si vždy mali dávať pozor na dostatočný prísun tekutín, či je leto, alebo zima. Aj dehydratácia sa môže rýchlo podpísať pod nízky krvný tlak a jeho nepríjemné prejavy.

Pite dostatok čistej vody. Hneď po prebudení vypite veľký pohár vody. Pitný režim je možné spestriť kvalitnými minerálnymi vodami alebo čajmi.

Odporúčame: TOP potraviny pre mozog: Vďaka nim vám to bude páliť do vysokého veku!

otužovanie Shutterstock®

Aj otužovanie je vhodné na nízky tlak

Pri opakovaných problémoch s nízkym krvným tlakom sa odporúča z času na čas i otužovať. Výborne funguje napríklad striedavé sprchovanie so studenou a teplou vodou. Takto účinne rozprúdite celý obehový systém.

Prúd by ste mali smerovať od nôh smerom k srdcu a od dlaní zase smerom k ramenám. Pred koncom sprchovania nechajte tiecť už len studenú vodu. Príliš horúcej vode sa pri sprchovaní či kúpaní skôr vyhýbajte. Viac otužovať sa môžete i v rámci oblečenia.

Vhodné bylinky pomôžu zvýšiť nízky krvný tlak

Ako ešte bojovať proti nízkemu krvnému tlaku. Ak vás trápia ťažkosti súvisiace s nízkym krvným tlakom, vyskúšať by ste mali aj bylinky. Mnohé z liečivých bylín totiž dokážu účinne regulovať krvný tlak, vysoký znižujú a nízky naopak zvyšujú. Aké bylinky sú dobré na hypotenziu? Pri úprave nízkeho tlaku sa v prvom rade používa rozmarín lekársky.

Taktiež je osožné sladké drievko, latinsky Glycyrrhiza glabra, ktoré prirodzene zvyšuje tlak. Priaznivé hladiny krvného tlaku podporuje tiež známa pŕhľava dvojdomá či kapsička pastierska. Uvariť si z nich môžete bylinné čaje alebo sa dajú dostať ako výživové doplnky. 

Odporúčame: RECEPT: Bujón s medvedím cesnakom – skvelý nielen do polievok

cvičenie Shutterstock®

I pohyb pomáha na nízky krvný tlak

V rámci zdravého životného štýlu a tiež prevencie problémov s nízkym tlakom sa nedá hovoriť len o zdravej strave, ale spomenúť, samozrejme, musíme aj pohyb. Fyzická aktivita by mala tvoriť neoddeliteľnú súčasť našich životov.

Nedostatok pohybu môže vplývať na rozvoj mnohých zdravotných problémov. Pravidelne sa hýbte, choďte na prechádzky, venujte sa obľúbeným športovým aktivitám a cvičeniam. V rámci pohybu však upozorňujeme ešte na jednu vec. Dávajte si pozor na prudké vstávanie z postele či stoličky. Ľudom s nízkym tlakom totiž hrozia závraty.

Esenciálne oleje na problémy s nízkym tlakom

Pri nízkom tlaku sa tiež oplatí vyskúšať rôzne esenciálne oleje. Aj tie totiž, podobne ako bylinky, pomáhajú pri rozličných zdravotných ťažkostiach. Aké sú vhodné na daný problém? Spomínali sme rozmarín lekársky. Ten dokáže pomôcť aj vo forme esenciálneho oleja.

Pridajte z neho pár kvapiek do difuzéra či aromalampy a nechajte vôňu rozniesť po celej miestnosti. Rozmarínový olej pomáha pri nízkom tlaku, mdlobách, návaloch tepla či zlej nálade.

Článok aktualizovaný 17.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE