Ako zvládnuť dlhé lety a únavu z cestovania?

Ako zvládnuť únavu z cestovania

Cestovanie do ďalekých krajín je veľmi vzrušujúcim zážitkom, no samotné dlhé lety a únava spojená s takýmto cestovaním je ozajstnou výzvou. A je jedno, či ste už ostrieľaný cestovateľ alebo vás čaká váš prvý dlhý let. Ak dokážete zvládnuť dlhé cestovanie, určite si plnohodnotnejšie užijete váš pobyt v destinácii. Máme pre vás niekoľko tipov na to, ako zvládnuť dlhé lety a fyzickú i psychickú únavu, ktorú môže cestovanie na dlhé vzdialenosti priniesť. 

Odporúčame: Afirmácie pre lepší deň: Opakujte ich denne a čoskoro uvidíte pozitívny výsledok!

Ako sa pripraviť na dlhý let?

Ak sa vhodne pripravíte na váš let, určite bude vaša cesta príjemnejšia.

Vyberte si nočné lety a vhodné sedadlo

Ak sa chystáte do destinácie, do ktorej bude váš let trvať napríklad 12 hodín, najlepšie by bolo, ak by ste si vybrali letenky s večerným odletom. Takto budete po celom dni prirodzene unavení a je väčšia pravdepodobnosť, že vaše telo vypne, a vy väčšiu časť letu prespíte. Pri výbere sedadla sa riaďte vlastnými preferenciami. Ak potrebujete viac miesta pre nohy, vyberte si sedadlo pri núdzovom východe alebo v prvom rade. Sedadlo pri okne vám zas poskytne viac kľudu od ostatných cestujúcich. Môžete si tu tiež oprieť hlavu o okienko.

Baľte sa prakticky

Do svojej príručnej batožiny si nezabudnite pribaliť veci, ktoré urobia vašu cestu pohodlnejšou: cestovný vankúš, slúchadlá, deku a masku na oči. Samozrejmosťou sú aj základné hygienické potreby, ako zubná kefka, pasta, obrúsky na tvár, a dámy tiež ocenia hydratačné masky na tvár.

Oblečte sa pohodlne

Zabudnite na váš obľúbený štýlový outfit. Oblečte si niečo, v čom sa budete cítiť pohodlne. Voľné oblečenie z ľahkých a priedušných materiálov je ideálne. Vyskúšajte nohavice z ľanových zmesí alebo kvalitné tepláky. No a samozrejme ľahkú bundu, keďže teplota v lietadlách je často veľmi kolísavá.

Nezabúdajte na hydratáciu

Vzduch v lietadle je veľmi suchý a to má vplyv na hydratáciu vášho tela. Mali by ste preto počas letu piť veľa vody. Ideálne by bolo, ak by ste sa vyhli alkoholu a kofeínu, čo môže byť pre mnohých ozajstnou výzvou. No vaše telo to určite ocení. Ako sme už spomenuli, dámy môžu dopomôcť hydratácii pleti hydratačnou pleťovou maskou.

Vyskúšajte:  Zbavte sa únavy z tváre pomocou týchto 10 TOP tipov!

Envato 

Čo môžete urobiť počas letu, aby ste sa cítili pohodlne?

Hýbte sa

Určite už viete, že dlhodobé sedenie môže viesť k hlbokej žilovej trombóze, teda k vytvorenie krvnej zrazeniny vnútri žily. Preto, ak môžete, hýbte sa. Úplne postačí, ak sa niekoľkokrát postavíte a prejdete po kabíne. Alebo dvíhajte nohy a krúžte členkami.

Pripravte sa na spánok

Vyzbrojte sa všetkým, čím môžete: cestovný vankúš na krk, štuple do uší alebo slúchadlá, deka a maska na oči. Takto máte väčšiu šancu vypnúť a oddýchnuť si.

Jedzte rozumne

Strava v lietadle nie je práve najzdravšia a najvýdatnejšia. Preto by ste si mali zabaliť zdravé občerstenie, ako napríklad ovocie, proteínové tyčinky alebo oriešky. Takisto sa vyhnite mastným a vyprážaným jedlám, z ktorých vám môže byť ťažko. Zvoľte radšej niečo ľahšie, ako polievky alebo šaláty s bielkovinami.

Tip na dovolenku: 

Envato 

Ako sa rýchlo zotaviť z cestovateľskej únavy?

Prispôsobte sa časovému pásmu vo vašej destinácii

Aj keď ste po príchode do vašej cieľovej destinácie unavení, zostaňte hore a choďte spať až večer. Zmiernite tak následky jet lagu, teda pásmovej choroby, ktorá spôsobuje narušenie prirodzeného biorytmu, ku ktorému môže dôjsť, keď v krátkom čase prekonáte viacero časových pásiem.

Po príchode si oddýchnite, no buďte aktívni

Ideálny prvý deň na novom mieste by mal byť nenáročný. Vaše telo i myseľ totiž potrebuje čas na aklimatizáciu. Nemáme tým na mysli dlhý spánok alebo leňošenie v posteli. Pozor, to môže narušiť váš večerný spánok. No ľahká fyzická aktivita, ako prechádzky po blízkom okolí, trochu strečingu alebo jógy pôsobia naozaj blahodarne a takisto vám môžu dopomôcť k lepšiemu spánku. 

Ak sa napríklad chystáte do New Yorku, hneď potom, ako si rezervujete letenky New York a nájdete ubytovanie, skúste si tiež naplánovať niečo zaujímavé, ale nenáročné vo vašej štvrti. Pri plánovaní vám môže pomôcť platforma eSky.sk, kde si na jednom mieste viete zorganizovať letenky, ubytovanie, miestne aktivity, prenájom auta alebo cestovné poistenie. Ak si ešte stiahnete aj aplikáciu, budete mať všetky vaše rezervácie vždy poruke.

Priprav si:  TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?

Dbajte na spánok

I keď nové miesta sú vzrušujúce a a vy chcete objavovať a zažívať nové a nepoznané deň i noc, vždy si doprajte kvalitný spánok. Je dôležitý nielen pre zotavenie, ale aj na to, aby ste si mohli ďalej plnohodnotne užívať všetky tie vzrušujúce momenty. Ak je to možné, spite v tmavej, tichej a chladnej izbe.

Cestovanie na dlhé vzdialenosti nemusí byť vôbec také náročné a únavné. Ak sa dômyselne pripravíte a budete sa riadiť základnými cestovateľskými tipmi, určite si vaše ďalšie dobrodružstvo užijete naplno.

Zdroj úvodnej fotky: Envato

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE