Žlčníková diéta: Ktoré potraviny sú vhodné a ktoré naopak nie?

Takzvaná žlčníková diéta nepredstavuje žiadnu špeciálnu diétu na chudnutie, respektíve redukciu hmotnosti a úpravu postavy. Ide skôr o súbor diétnych opatrení, ktoré sa uplatňujú v prípade výskytu ťažkostí so žlčníkom, napríklad po prekonanom žlčníkovom záchvate. 

Potrápilo vás nejaké žlčníkové ochorenie? Jedným z princípov tohto stravovania je hlavne obmedzenie prísunu živočíšnych tukov. Úprava stravy je v rámci liečby žlčníkových ťažkostí skutočne dôležitá. 

Kedy je žlčníková diéta vhodná až potrebná? Aký je význam žlčníkovej diéty? Ktoré potraviny je v rámci nej vhodné zaradiť do jedálnička a ktoré naopak nie? Zistite viac v článku!

Princíp žlčníkovej diéty

Pri problémoch so žlčníkom lekári spravidla nariaďujú okrem inej liečby aj úpravu životného štýlu a stravy. Vhodná strava môže pomôcť výrazne zlepšiť zdravotný stav, prípadne aj pomôcť v prevencii opätovného výskytu ťažkostí. Aké sú pravidlá žlčníkovej diéty?

Takzvaná žlčníková diéta predstavuje nízkotučnú diétu so zníženým príjmom tukov, najmä živočíšnych. Strava pri žlčníkovej diéte by mala byť pestrá, vyvážená a ľahko stráviteľná. Pri akútnych ťažkostiach je spravidla vyžadované prísne dodržiavanie žlčníkovej diéty.

Kedy býva potrebná žlčníková diéta:

  • po prekonaní akútneho ochorenia žlčníka (napr. akútny zápal žlčníka),
  • chronické ochorenie žlčníka (spôsobujúce žlčníkové bolesti a rôzne iné žlčníkové symptómy), 
  • prítomnosť žlčníkových kameňov,
  • žlčníková operácia – po operácii žlčníka,
  • pri zníženej funkcii a iných ochoreniach pankreasu.

Odporúčame: Čo je tempeh? Objavte jeho výhody aj spôsoby prípravy!

strava pri problémoch so žlčníkom

Zdroj: Shutterstock®

Hlavné zásady stravovania pri žlčníkovej diéte

Diéta pre zdravie žlčníka zahŕňa mnohé potraviny, ktoré je spravidla bezpečné konzumovať pri problémoch so žlčníkom. Iné potraviny sa odporúča sčasti obmedziť a niektoré tiež radšej úplne vyradiť. Pri žlčníkovej diéte je v jedálničku vítaná väčšina druhov zeleniny, ktoré sú zdrojom dôležitej vlákniny.

Zelenina môže byť podávaná v čerstvom stave aj šetrne tepelne upravená. Variť možno i z mrazenej zeleniny, problém spravidla nepredstavuje sterilizovaná nenafukujúca zelenina. Ovocie by malo byť vyzreté, pokojne i tepelne upravené.

Z tukov sú v obmedzenom množstve vhodné hlavne tie rastlinné, mäso je potrebné taktiež voliť chudšie. Mliečne výrobky je potrebné voliť nízkotučné alebo polotučné. Hlavnou zásadou je hlavne voliť potraviny s nižším obsahom tukov. Dôležitá je ľahká strava.

Ktoré potraviny zaradiť do žlčníkovej diéty:

  • vhodnú zeleninu bez zrniečok, ktorá nenafukuje (napr. koreňová či listová),
  • ovocie bez zrniečok a šupiek, spracované ovocie (napr. vo forme marmelád alebo štiav),
  • chudé mäso (morčacie, kuracie, králičie, hovädzie, ryby), chudú šunku,
  • zeleninové alebo slabšie mäsové polievky,
  • netučné mlieko a mliečne výrobky (s tukom do 1,5 %), tvrdé syry (do 30 % tuku),
  • rastlinné oleje (olivový, slnečnicový), obmedzene maslo alebo rastlinné margaríny,
  • vajcia (v menšom množstve),
  • vodové netučné pečivo (biele, celozrnné), starší biely chlieb, sucháre, detské piškóty, vločky,
  • z príloh cestoviny, ryžu, zemiaky. 

Dôležité je však nezabúdať ani na dostatočný pitný režim. Ten by mal pozostávať hlavne z čistej vody. Tiež je možné pridať zriedené ovocné šťavy, bylinné čaje, minerálne vody alebo nealkoholické pivo. Ak to lekár povolí, možné je tiež piť slabšiu kávu. 

Odporúčame: Recept na hlivové rizoto – lahodná a zdravá pochúťka za pár chvíľ

nevhodné potraviny pri žlčníkovej diéte

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré potraviny zaťažujú žlčník?

Aby bola žlčníková diéta prospešná a pomohla v rámci liečby žlčníkových ťažkostí, je potrebné niektoré potraviny obmedziť alebo úplne vyradiť z jedálnička. Vo všeobecnosti nie sú v strave vítané veľmi mastné pokrmy a potraviny s vysokým podielom tukov.

Vhodné nie sú potraviny, ktoré zvyknú spôsobovať problémy s nafukovaním, taktiež veľmi pikantné potraviny a jedlá. Rovnako nie je vhodné, ak sú pokrmy veľmi studené alebo naopak horúce. 

Pri žlčníkovej diéte sa spravidla neodporúča konzumovať:

  • mastnejšie mäso a tučné ryby, údeniny, vnútornosti, mäsové a rybacie konzervy,
  • vaječné žĺtky (vo väčšom množstve),
  • strukoviny (hrach, fazuľa, cícer),
  • čerstvé (ešte teplé) alebo kysnuté pečivo, celozrnný chlieb, lístkové cesto,
  • zeleninu, ktorá nadúva (napr. kapustu), cibuľu, cesnak, 
  • kôstkovité ovocie,
  • orechy a kokos,
  • plnotučné mlieko, smotanové jogurty, plesnivé syry, tvarohové krémy,
  • dochucovadlá ako bujón, kečup, horčicu, tatársku a sójovú omáčku a pod.,
  • ostré a dráždivé koreniny (napr. chilli),
  • instantné pokrmy,
  • kakao a čokoládu.

Potrebné je tiež škrtnúť niektoré nápoje, a to predovšetkým tie alkoholické. Nevhodné sú destiláty, víno či alkoholické pivo. Taktiež sa spravidla odporúča obmedziť pitie kávy s kofeínom a sýtených nápojov.

Samozrejme, platí, že u niektorých pacientov môžu byť niektoré potraviny znášané horšie alebo naopak lepšie ako u iných pacientov. Najvhodnejšie je preto dodržiavať hlavne pokyny lekára. 

Odporúčame: Najlepšie bylinky pre lepší spánok: Zbavte sa nespavosti bez liekov!

úprava jedál pri žlčníkovej diéte

Zdroj: Shutterstock®

Spôsob prípravy jedál pri žlčníkovej diéte

Pri žlčníkovej diéte je dôležité nielen voliť správne potraviny, ale taktiež ich aj vhodne tepelne upravovať. Pre osoby s problémami so žlčníkom by mali byť úplným tabu hlavne smažené a fritované pokrmy a vo všeobecnosti jedlá pripravené s použitím veľkého množstva oleja. Ideálne je variť úplne bez tuku.

Medzi najlepšie spôsoby prípravy jedla radíme v tomto smere hlavne varenie a dusenie a prípravu na pare. Mäso tiež môžete piecť v alobale v teplovzdušnej rúre. Okrem toho je vhodné pokrmy aj o niečo zdravšie zahusťovať, napríklad rozmixovanou zeleninou. Tiež je možné použiť zemiakový škrob či múku rozmiešanú vo vode. 

Príklad žlčníkovej diéty

Jedálniček je vhodné počas dňa zostaviť z 5 až 6 menších porcií jedla. Dôležité je nevynechávať raňajky, ktoré pomôžu predchádzať zahusťovaniu žlče. Jedálniček si môžete poskladať napríklad i takto:

  • raňajky – ovsené vločky s nízkotučným mliekom (alebo jogurtom) a banán (alebo iné vhodné ovocie),
  • desiata – ošúpané jablko,
  • obed – morčacie prsia na prírodno s ryžou a zeleninovým šalátom,
  • olovrant – pečivo s chudou šunkou a zeleninou,
  • večera – špagety so šampiňónovou omáčkou.

Odporúčame: Poznáte účinky kombuchy? Skúste jej domácu prípravu!

bylinky na žlčník

Zdroj: Shutterstock®

Skúste bylinky na žlčník

Ako sme spomenuli už vyššie, pri problémoch so žlčníkom je vhodné v rámci pitného režimu popíjať i bylinné čaje. Mnohé bylinky totižto dokážu upokojiť podráždený žlčník a môžu pomôcť pri liečbe mnohých ochorení, ktoré s ním súvisia. Tradičná medicína odporúča pri žlčníkových ťažkostiach v prvom rade púpavu, a to najmä jej koreň.

Ten priaznivo vplýva na činnosť žlčníka a stav žlčových ciest. Odvar z koreňa púpavy môže byť nápomocný aj pri problémoch so žlčovými kameňmi.

Na povzbudenie činnosti žlčníka aj pečene sa v rámci ľudovej medicíny taktiež odporúča horec žltý, koreň čakanky, repík lekársky či rumanček kamilkový.

Pitný režim tiež môžete obohatiť mätovým čajom. Skúsiť môžete namiešané žlčníkové čaje z lekárne, v ktorých nájdeme viaceré nápomocné bylinky, prípadne si pripravte vlastnú zmes v pohodlí domova.

Bylinný čaj na podráždený žlčník

  • 35 g nechtíka
  • 20 g jablčníka
  • 15 g repíka
  • 5 g mäty

Postup: Bylinky zmiešame a uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať asi 10 minút. Po scedení čaj pomaly popíjame medzi jedlami. 

Článok aktualizovaný 1.4.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE