Takzvaná žlčníková diéta nepredstavuje žiadnu špeciálnu diétu na chudnutie, respektíve redukciu hmotnosti a úpravu postavy. Ide skôr o súbor diétnych opatrení, ktoré sa uplatňujú v prípade výskytu ťažkostí so žlčníkom, napríklad po prekonanom žlčníkovom záchvate.
Potrápilo vás nejaké žlčníkové ochorenie? Jedným z princípov tohto stravovania je hlavne obmedzenie prísunu živočíšnych tukov. Úprava stravy je v rámci liečby žlčníkových ťažkostí skutočne dôležitá.
Kedy je žlčníková diéta vhodná až potrebná? Aký je význam žlčníkovej diéty? Ktoré potraviny je v rámci nej vhodné zaradiť do jedálnička a ktoré naopak nie? Zistite viac v článku!
Princíp žlčníkovej diéty
Pri problémoch so žlčníkom lekári spravidla nariaďujú okrem inej liečby aj úpravu životného štýlu a stravy. Vhodná strava môže pomôcť výrazne zlepšiť zdravotný stav, prípadne aj pomôcť v prevencii opätovného výskytu ťažkostí. Aké sú pravidlá žlčníkovej diéty?
Takzvaná žlčníková diéta predstavuje nízkotučnú diétu so zníženým príjmom tukov, najmä živočíšnych. Strava pri žlčníkovej diéte by mala byť pestrá, vyvážená a ľahko stráviteľná. Pri akútnych ťažkostiach je spravidla vyžadované prísne dodržiavanie žlčníkovej diéty.
Kedy býva potrebná žlčníková diéta:
- po prekonaní akútneho ochorenia žlčníka (napr. akútny zápal žlčníka),
- chronické ochorenie žlčníka (spôsobujúce žlčníkové bolesti a rôzne iné žlčníkové symptómy),
- prítomnosť žlčníkových kameňov,
- žlčníková operácia – po operácii žlčníka,
- pri zníženej funkcii a iných ochoreniach pankreasu.
Odporúčame: Čo je tempeh? Objavte jeho výhody aj spôsoby prípravy!
Hlavné zásady stravovania pri žlčníkovej diéte
Diéta pre zdravie žlčníka zahŕňa mnohé potraviny, ktoré je spravidla bezpečné konzumovať pri problémoch so žlčníkom. Iné potraviny sa odporúča sčasti obmedziť a niektoré tiež radšej úplne vyradiť. Pri žlčníkovej diéte je v jedálničku vítaná väčšina druhov zeleniny, ktoré sú zdrojom dôležitej vlákniny.
Zelenina môže byť podávaná v čerstvom stave aj šetrne tepelne upravená. Variť možno i z mrazenej zeleniny, problém spravidla nepredstavuje sterilizovaná nenafukujúca zelenina. Ovocie by malo byť vyzreté, pokojne i tepelne upravené.
Z tukov sú v obmedzenom množstve vhodné hlavne tie rastlinné, mäso je potrebné taktiež voliť chudšie. Mliečne výrobky je potrebné voliť nízkotučné alebo polotučné. Hlavnou zásadou je hlavne voliť potraviny s nižším obsahom tukov. Dôležitá je ľahká strava.
Ktoré potraviny zaradiť do žlčníkovej diéty:
- vhodnú zeleninu bez zrniečok, ktorá nenafukuje (napr. koreňová či listová),
- ovocie bez zrniečok a šupiek, spracované ovocie (napr. vo forme marmelád alebo štiav),
- chudé mäso (morčacie, kuracie, králičie, hovädzie, ryby), chudú šunku,
- zeleninové alebo slabšie mäsové polievky,
- netučné mlieko a mliečne výrobky (s tukom do 1,5 %), tvrdé syry (do 30 % tuku),
- rastlinné oleje (olivový, slnečnicový), obmedzene maslo alebo rastlinné margaríny,
- vajcia (v menšom množstve),
- vodové netučné pečivo (biele, celozrnné), starší biely chlieb, sucháre, detské piškóty, vločky,
- z príloh cestoviny, ryžu, zemiaky.
Dôležité je však nezabúdať ani na dostatočný pitný režim. Ten by mal pozostávať hlavne z čistej vody. Tiež je možné pridať zriedené ovocné šťavy, bylinné čaje, minerálne vody alebo nealkoholické pivo. Ak to lekár povolí, možné je tiež piť slabšiu kávu.
Odporúčame: Recept na hlivové rizoto – lahodná a zdravá pochúťka za pár chvíľ
Ktoré potraviny zaťažujú žlčník?
Aby bola žlčníková diéta prospešná a pomohla v rámci liečby žlčníkových ťažkostí, je potrebné niektoré potraviny obmedziť alebo úplne vyradiť z jedálnička. Vo všeobecnosti nie sú v strave vítané veľmi mastné pokrmy a potraviny s vysokým podielom tukov.
Vhodné nie sú potraviny, ktoré zvyknú spôsobovať problémy s nafukovaním, taktiež veľmi pikantné potraviny a jedlá. Rovnako nie je vhodné, ak sú pokrmy veľmi studené alebo naopak horúce.
Pri žlčníkovej diéte sa spravidla neodporúča konzumovať:
- mastnejšie mäso a tučné ryby, údeniny, vnútornosti, mäsové a rybacie konzervy,
- vaječné žĺtky (vo väčšom množstve),
- strukoviny (hrach, fazuľa, cícer),
- čerstvé (ešte teplé) alebo kysnuté pečivo, celozrnný chlieb, lístkové cesto,
- zeleninu, ktorá nadúva (napr. kapustu), cibuľu, cesnak,
- kôstkovité ovocie,
- orechy a kokos,
- plnotučné mlieko, smotanové jogurty, plesnivé syry, tvarohové krémy,
- dochucovadlá ako bujón, kečup, horčicu, tatársku a sójovú omáčku a pod.,
- ostré a dráždivé koreniny (napr. chilli),
- instantné pokrmy,
- kakao a čokoládu.
Potrebné je tiež škrtnúť niektoré nápoje, a to predovšetkým tie alkoholické. Nevhodné sú destiláty, víno či alkoholické pivo. Taktiež sa spravidla odporúča obmedziť pitie kávy s kofeínom a sýtených nápojov.
Samozrejme, platí, že u niektorých pacientov môžu byť niektoré potraviny znášané horšie alebo naopak lepšie ako u iných pacientov. Najvhodnejšie je preto dodržiavať hlavne pokyny lekára.
Odporúčame: Najlepšie bylinky pre lepší spánok: Zbavte sa nespavosti bez liekov!
Spôsob prípravy jedál pri žlčníkovej diéte
Pri žlčníkovej diéte je dôležité nielen voliť správne potraviny, ale taktiež ich aj vhodne tepelne upravovať. Pre osoby s problémami so žlčníkom by mali byť úplným tabu hlavne smažené a fritované pokrmy a vo všeobecnosti jedlá pripravené s použitím veľkého množstva oleja. Ideálne je variť úplne bez tuku.
Medzi najlepšie spôsoby prípravy jedla radíme v tomto smere hlavne varenie a dusenie a prípravu na pare. Mäso tiež môžete piecť v alobale v teplovzdušnej rúre. Okrem toho je vhodné pokrmy aj o niečo zdravšie zahusťovať, napríklad rozmixovanou zeleninou. Tiež je možné použiť zemiakový škrob či múku rozmiešanú vo vode.
Príklad žlčníkovej diéty
Jedálniček je vhodné počas dňa zostaviť z 5 až 6 menších porcií jedla. Dôležité je nevynechávať raňajky, ktoré pomôžu predchádzať zahusťovaniu žlče. Jedálniček si môžete poskladať napríklad i takto:
- raňajky – ovsené vločky s nízkotučným mliekom (alebo jogurtom) a banán (alebo iné vhodné ovocie),
- desiata – ošúpané jablko,
- obed – morčacie prsia na prírodno s ryžou a zeleninovým šalátom,
- olovrant – pečivo s chudou šunkou a zeleninou,
- večera – špagety so šampiňónovou omáčkou.
Odporúčame: Poznáte účinky kombuchy? Skúste jej domácu prípravu!
Skúste bylinky na žlčník
Ako sme spomenuli už vyššie, pri problémoch so žlčníkom je vhodné v rámci pitného režimu popíjať i bylinné čaje. Mnohé bylinky totižto dokážu upokojiť podráždený žlčník a môžu pomôcť pri liečbe mnohých ochorení, ktoré s ním súvisia. Tradičná medicína odporúča pri žlčníkových ťažkostiach v prvom rade púpavu, a to najmä jej koreň.
Ten priaznivo vplýva na činnosť žlčníka a stav žlčových ciest. Odvar z koreňa púpavy môže byť nápomocný aj pri problémoch so žlčovými kameňmi.
Na povzbudenie činnosti žlčníka aj pečene sa v rámci ľudovej medicíny taktiež odporúča horec žltý, koreň čakanky, repík lekársky či rumanček kamilkový.
Pitný režim tiež môžete obohatiť mätovým čajom. Skúsiť môžete namiešané žlčníkové čaje z lekárne, v ktorých nájdeme viaceré nápomocné bylinky, prípadne si pripravte vlastnú zmes v pohodlí domova.
Bylinný čaj na podráždený žlčník
- 35 g nechtíka
- 20 g jablčníka
- 15 g repíka
- 5 g mäty
Postup: Bylinky zmiešame a uskladníme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať asi 10 minút. Po scedení čaj pomaly popíjame medzi jedlami.
Článok aktualizovaný 1.4.2024