Káva je najobľúbenejším nápojom na celom svete, hneď po celkom obyčajnej vode. Aj keď klasická káva je významným antioxidantom a v obmedzenom množstve pre človeka predstavuje zdravotné benefity, vo vysokej koncentrácii môže i škodiť.
Aj preto je rozumné kávu nahradiť niečím podobným, no oveľa zdravším. A tu prichádza na scénu káva z rastliny zvanej čakanka, káva z cigórie či ľudovo povedané „cigorka”.
Káva s čakankou = káva bez kofeínu
Čakanka. Táto rastlina s krásnymi modrými kvietkami je veľmi dobre známa aj v našich končinách. Už v minulosti sa z nej robili liečivé výluhy, pričom najzdravší z celej rastlinky je práve koreň. Tieto výluhy naši predkovia používali na liečbu reumatizmu, zväčšenej pečene či žltačky.
Káva z cigórie sa vyrába tiež z koreňa rastliny, ktorý sa na tento účel najprv pomelie a potom praží. Vznikne káve podobný nápoj, ktorého aróma znamená pre mnohých detstvo a u ktorého sa predávkovania kofeínom obávať nemusíte.
Pozri aj: Prichádza jar a s ňou prvé bylinky. Aké sú účinky prvosienky jarnej?
Blahodarné účinky čakankovej kávy
Ak ste alergickí na peľ či ambróziu alebo ste tehotná či dojčiaca mamička, káve z čakanky by ste sa mali podľa lekárov radšej vyhnúť. Ostatní si môžu kávu z koreňa čakanky alias „cigorku” vychutnávať naozaj naplno a môžu tak benefitovať z jej zázračných vlastností, medzi ktoré patrí i blahodarný účinok na trávenie vďaka obsahu inulínu, čo je typ zdravej prebiotickej vlákniny. Zápcha tak už nebude váš problém.
Tento nápoj a všeobecne koreň z čakanky dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu, čo môže pomôcť pri zhadzovaní prebytočných kíl a odborníci tvrdia, že vďaka obsahu vitamínu B6 a mangánu dokáže podporiť i funkciu mozgu. Čakanka má tiež protizápalové účinky, čo môže prospieť pacientom s osteoartritídou. A ak sa len snažíte obmedziť príjem kávy, aj tu môže byť káva z čakanky dobrou alternatívou, samozrejme pre svoju chuť, nie účinok.
Účinky kávy z čakanky
- zlepšuje trávenie a zároveň podporuje tráviaci systém,
- pomáha zmierňovať zápchu,
- znižuje hladinu cukru v krvi,
- má protizápalové účinky.
Ako si pripraviť čakankovú kávu?
Ak si chcete vychutnať domácu čakankovú kávu, tak nič nie je nemožné. Avšak, v prvom rade je potrebné nazbierať si koreň čakanky. Korene však najskôr nechajte usušiť voľne na vzduchu. Následne sa odporúča korene čakanky popražiť pri teplote 180 °C - napríklad v rúre. Koreň čakanky napokon zomeľte na mlynčeku na prášok. Práve z prášku si pripravíte lahodný nápoj.
2 čajové lyžičky čakanky v prášku zalejte vriacou vodou, nechajte 5 minút lúhovať, doslaďte podľa chuti a vychutnávajte.
Neprehliadnite: Ako si vyrobiť domáce zázvorové cukríky? Tento recept musíš poznať!
Inulín z čakanky
Koreň čakanky obsahuje až 49 % inulínu a rozličné horké látky s liečivým účinkom. Keďže jeho prevažnú časť tvorí fruktóza, čiže ovocný cukor, inulín znižuje glykemický index potravín. Jeho kalorická hodnota je minimálna až nulová a nezvyšuje ani hladinu krvného tlaku.
- Takto dohliada na správne vstrebanie živín, predovšetkým vápnika, čím prispieva k zdravému vývoju kostí a pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Inulín pôsobí taktiež priaznivo na celú tráviacu činnosť.
- Chráni pred nádorovými a zápalovými ochoreniami, predovšetkým pred vznikom rakoviny hrubého čreva.
- Zabezpečuje taktiež aj správne trávenie.
Pocitmi sýtosti žalúdka predchádza nadmernej konzumácii potravín, čím sa často stáva dôležitou zložkou diét a jej konzumácia prináša úspechy v chudnutí. A to my, dámy, oceníme vždy a za každých okolností.
Čo všetko čakanka dokáže?
Čakanka povzbudzuje organizmus a vďaka svojim antibiotickým účinkom čistí krv, dezinfikuje črevá a pôsobí aj protizápalovo. Okrem toho odvodňuje, stimuluje tráviace šťavy a významne podporuje funkciu pečene a uvoľňovanie žlče. Užíva sa tiež pri ekzémoch, akné a pôsobí proti častému nočnému budeniu. Čakanku možno nájsť aj v zmesiach na podporu funkcie pankreasu.
Koreň čakanky obsahuje:
- inulín,
- bielkoviny,
- fruktózu,
- živice,
- triesloviny,
- olej,
- enzýmy.
Čakanka a jej TOP 11 skvelých účinkov - výhody a účinky
- podporuje trávenie,
- koreň čakanky zvyšuje chuť do jedla,
- napomáha pri chorobách pečene a žlčníka,
- napomáha látkovej premene,
- detoxikuje organizmus,
- prečisťuje a podporuje funkciu pečene,
- používa sa pri obličkových kameňoch,
- používa sa pri ochoreniach močových ciest,
- používa sa ako zmäkčujúci prostriedok pri angíne a zápaloch horných dýchacích ciest,
- koreň čakanky sa uplatňuje aj pri liečení cukrovky,
- zvonku sa používa napríklad aj pri kožných vyrážkach, opuchlinách a vredoch.
Čakanka v jedálničku
Výluh z koreňa čakanky nie je podľa odborníkov až tak bohatý na jednotlivé nutrienty, ako keď ho zjete priamo alebo ak ho pridáte do niektorých jedál. Cigóriu tak môžete pridať do smoothies, cereálií, jogurtov, ba dokonca i do pečenia. Na trhu samozrejme nájdete aj výživové doplnky s obsahom čakanky. O ich užívaní sa poraďte s lekárom či lekárnikom.
Aktualizované na 27.01.2024