Výskyt rakoviny hrubého čreva neustále rastie. Vedeli ste napríklad o tom, že aj na Slovensku je toto ochorenie, kolorektálny karcinóm, jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich zhubných chorôb? Dobrou správou je, že možnosti liečby tohto druhu rakoviny siahajú čoraz ďalej, najmä v prípadoch skorej diagnózy. Dôležité je však hlavne myslieť na prevenciu tohto zákerného ochorenia.
K rozvoju rakoviny hrubého čreva totiž prispieva množstvo rizikových faktorov, ktoré je možné ovplyvniť. Tie sa týkajú prevažne spôsobu nášho životného štýlu. Čo môžeme teda spraviť pre svoje zdravie a črevá a ako minimalizovať riziko nádorov hrubého čreva, ako sa len dá? To vám prezradíme v nasledujúcom článku!
1. Zvýšenie príjmu čerstvého ovocia a zeleniny
Na rozvoji rakoviny hrubého čreva a konečníka má skutočne veľký vplyv stravovanie. Zdravá strava, ktorá telu poskytne všetky živiny a cenné látky, je základ. Zároveň ide o prevenciu mnohých ďalších zdravotných problémov.
Organizmu zabezpečte dostatočný prísun vitamínov C aj E, selénu, vápnika, antioxidantov a karoténov. Vo svojom jedálničku privítajte zelenú aj tmavožltú zeleninu, najmä brokolicu, zeler či sladké zemiaky aj tekvicu. Konzumácia zeleniny a ovocia je pre ľudský organizmus dôležitá.
2. Zníženie podielu červeného mäsa a smažených jedál
Naopak si dajte pozor na nadmernú konzumáciu údenín, červeného mäsa či vyprážaných jedál. Vysoká a pravidelná konzumácia červeného mäsa (hovädzie, jahňacie, bravčové) a spracovaných mäsových výrobkov (salámy, klobásy, šunky) sa spája s vyšším rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva.
Tieto potraviny obsahujú látky, ktoré môžu pri tepelnej úprave alebo trávení vytvárať karcinogény. Strava s vysokým obsahom tukov a kalórií môže prispieť k obezite, ktorá je významným rizikovým faktorom pre mnohé druhy rakoviny. Tiež zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Odporúča sa prijímať aj menej cukru a menej potravín z bielej múky.
Pozri aj: Čo je helikobakter pylori? Upozorní naň zlé trávenie aj zápcha!
3. Obmedzená konzumácia alkoholu
Občasný alkoholický nápoj nápoj nemusí mať negatívny vplyv na zdravie človeka. No zvýšená konzumácia alkoholu a zdravý životný štýl nejdú k sebe. Zníženie konzumácie alkoholu môže prispieť k zníženiu rizika mnohých zdravotných problém. Ak vás trápia chronické črevné ochorenia, radšej obmedzte alkohol úplne, ideálne tiež nefajčite.
4. Pravidelná fyzická aktivita a dostatok pohybu
K zdravej strave je nevyhnutné pridať pravidelný pohyb. Sedavý spôsob života má škodlivý vplyv prakticky na celý organizmus. Prechod potravy cez tráviaci trakt trvá navyše bez pohybu oveľa dlhšie.
Pravidelné pohybové aktivity robia nielen službu našim črevám, ale aj kostiam, svalom či metabolizmu. Nemusíte pritom podstupovať náročné športové výkony. Niekoľkokrát týždenne si urobte čas na prechádzku, bicyklovanie, korčuľovanie alebo len také domáce cvičenie.
5. Udržiavajte primeranú telesnú hmotnosť
Obezita a rakovina hrubého čreva majú súvislosť. Obezita je významným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva, takže kontrola telesnej hmotnosti je kľúčová. Ak vás trápi vysoká nadmerná váha, znížte hmotnosť. Dopomôcť môže zdravšia strava a zvýšená fyzická aktivita.
6. Dostatok probiotík a vlákniny
Okrem zdravej stravy a dostatku pohybu venujte pozornosť priamo aj starostlivosti o črevá. Tie pre správnu činnosť potrebujú probiotiká aj dostatočný príjem vlákniny. Probiotiká radíme medzi živé mikroorganizmy, ktoré priaznivo vplývajú na vnútorné prostredie čriev. Ich zdrojom sú napríklad kyslomliečne výrobky.
Vláknina predstavuje potravu pre spomínané probiotiká a blahodarne vplýva na peristaltiku čriev. Strava bohatá na vlákninu je prevenciou nielen pred zápchou, ale taktiež znižuje riziko vzniku zákernej rakoviny. Viac vlákniny obsahuje zelenina, strukoviny, celozrnné potraviny.
Odporúčame: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek!
7. Kontrola zdravotného stavu
Pravidelné preventívne prehliadky by mali byť pre každého samozrejmosťou. Liečba akéhokoľvek ochorenia býva zvyčajne oveľa jednoduchšia pri včasnej diagnostike. Majte svoj zdravotný stav pod kontrolou a ak sa v ňom vyskytnú nejaké zmeny, konzultujte ich s lekárom.
U rizikových pacientov (staršie osoby, osoby s výskytom ochorenia hrubého čreva v rodine a pod.) sa odporúča pravidelné vyšetrenie hrubého čreva (skríning rakoviny hrubého čreva).
8. Dôkladná liečba ochorení črevného traktu
V rámci prevencie rakoviny hrubého čreva tiež dbajte na dostatočné doliečovanie črevných chorôb, respektíve tráviacich ťažkostí, napríklad polypov na črevách. Na prevenciu by mali klásť ešte väčší význam osoby, u ktorých v rodine sa rakovina hrubého čreva už vyskytla.
9. Podpora psychického zdravia
V rámci prevencie akýchkoľvek ochorení je dôležité dávať pozor nielen na svoje fyzické zdravie, ale aj psychické. Dlhodobému stresu, ktorý má skutočne drvivý dopad na celý organizmus, dnes musia čeliť mnohí. Negatívne vplýva na metabolické procesy, imunitný systém aj funkciu tráviaceho traktu.
Naučte sa stresu buď vyhýbať alebo ho ľahšie zvládať. Psychická pohoda zabezpečí aj lepší výkon a odolnosť voči rozličným zdravotným problémom.
Článok aktualizovaný 22.4.2024