Cuketovo-mrkvové placky – pripravené v rúre a plné vitamínov

cuketové placky s mrkvou

Všetci vieme, že zelenina je veľmi zdravá a mala by v našom jedálničku zohrávať nemalú úlohu. Avšak, zjesť dostatok zeleniny niekedy nemusí byť vždy najjednoduchšie. Práve preto je dobré mať v zásobe overené recepty na pokrmy, ktoré sú síce plné zeleniny, no zároveň sú i chutné. 

Zeleninu možno, takpovediac, schovať do rôznych zapekaných jedál, omáčok na cestoviny a hoci aj múčnikov. Už ste niekedy jedli zeleninový koláč na sladko? Sladučký múčnik s tekvicou, cuketou či mrkvou si razom zamilujú aj najväčší odporcovia zeleniny. 

Alebo zo zeleniny možno pripraviť i rôzne zeleninové fašírky, trebárs z karfiolu, brokolice i hokkaido tekvice. My vám dnes prinášame rovnako tip na chutný pokrm zo zeleniny, ktorý si obľúbia malí aj veľkí. Cuketovo-mrkvové placky zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. 

Navyše sú pečené v rúre, takže v nich nenájdeme nadbytok tuku. Pokojne si ich preto doprajte i v prípade, že si udržiavate líniu alebo zhadzujete prebytočné kilá. Tieto placky chutia skvelo i samotné, no rovnako k nim môžete podávať trebárs i cesnakový dresing. To je už len na vás. 

Odporúčame: Lahodná mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou – rýchla a zdravá

cuketovo-mrkvové placky
Shutterstock®

Suroviny na cuketové placky s mrkvou:

  • 2 veľké mrkvy
  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 1 menšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 100 g mozzarelly
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • podľa chuti čerstvý petržlen alebo pažítku

Postup na pečené cuketovo-mrkvové placky

Mrkvu a cuketu umyjeme, mrkvu podľa potreby aj očistíme. Cuketu nastrúhame nahrubo, necháme ju v miske postáť a potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu. Mrkvu nastrúhame najemno. Cibuľu očistíme a buď nadrobno nakrájame, alebo rovnako nastrúhame na strúhadle. Strúčiky cesnaku pretlačíme. V miske zmiešame cuketu, mrkvu, cibuľu aj cesnak. Pridáme najemno nasekanú pažítku alebo petržlen, vajcia, nastrúhaný syr a všetko dôkladne premiešame.

Zmes dochutíme soľou a korením a podľa potreby prihustíme trochou mletých ovsených vločiek. Zo zmesi tvoríme na plechu s papierom na pečenie menšie placky. Tie pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút, v polovici pečenia otočíme. Upečené placky môžeme podávať. Tieto zeleninové placky podávame samotné, s dresingom alebo s ľubovoľnou prílohou. Dobrú chuť!

TIP: Skúste aj fantastický tzatziki dip k cuketovým plackám

Tento recept je úplne jednoduchý. Na prípravu tzatziki dipu nastrúhajte polovicu uhorky nahrubo, vytlačte z nej prebytočnú vodu a pridajte ju do 200 ml gréckeho jogurtu. Grécky jogurt je krásne hustý a má jemnú chuť. Primiešajte 2 strúčiky nastrúhaného cesnaku, 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy a nasekaný kôpor podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a korením. Dip nechajte odležať v chladničke aspoň 30 minút pred podávaním, aby sa chute prepojili. Na vrch môže prísť aj jarná cibuľka.

Ďalšie chutné cuketové recepty:

Článok aktualizovaný 29.8.2024

Aktualizovaný článok: 29.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE