Marhuľový olej a jeho účinky: Vďaka čomu si ho určite zamilujete?

Marhuľový olej a jeho účinky

Ak sa pasujete s pleťou, ktorá má viditeľné nedostatky, pravdepodobne skúšate mnohé produkty a hľadáte to najvhodnejšie riešenie. Niekedy nie je dobré pleť zbytočne zaťažovať mixom rôznych látok, ale nechať ju trošku oddýchnuť a dopriať jej starostlivosť vo forme prírodného oleja. A ktorý by bol vhodný akurát pre tú vašu pokožku? Dnes si povieme niečo bližšie o marhuľovom oleji a jeho účinkoch v rámci starostlivosti o pleť.

Odpoveďou na problémy s pleťou však môže byť prírodná starostlivosť. Marhuľový olej a jeho účinky - spoznajte tento zázrak prírody!

Marhule – cenný zdroj minerálov a obsah vitamínov - aké živiny obsahujú?

Pôvodom je toto lahodné ovocie z Číny. Na Slovensku sa darí stromom marhule, ktoré patria do rozsiahleho rodu Prunus (slivka), najviac na juhu. Marhule, kôstkovice s oranžovým oplodím, obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Ide predovšetkým o vysoký obsah vitamínu C a oranžová farba signalizuje aj väčšie množstvo betakaroténu, ktorý je významným antioxidantom preventívne pôsobiacim proti nádorovým ochoreniam.

V marhuliach sú prítomné aj vitamíny B, A, E, ale aj kyselina listová či kyselina pantoténová, ktorá je dôležitá pre správne fungovanie metabolizmu a pre syntézu hormónov. Prospešne pôsobí aj vysoký obsah vlákniny a minerály, ako napríklad draslík, železo, kremík či meď.

Pozri aj: Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!

sila marhúľ
Shutterstock®

Marhuľový olej na pleť

Marhuľový olej je jedným z najobľúbenejších olejov v oblasti prírodnej kozmetiky a starostlivosti o pleť. Jeho blahodárne účinky na pokožku a vlasy sa využívajú už stáročia a určite si ho zamilujete aj vy, keď sa oboznámite s jeho výnimočnými vlastnosťami.

Zloženie marhuľového oleja

Jedným z hlavných dôvodov, prečo si obľúbite marhuľový olej, je jeho vysoký obsah vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny A, C a E, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti a chránia pokožku pred voľnými radikálmi. Tieto vitamíny tiež podporujú regeneráciu a zjemňujú pokožku, čím ju robia hladšou a pružnejšou.

Marhuľový olej pomáha upokojiť pokožku

Ďalšou výhodou marhuľového oleja je jeho schopnosť hydratovať a vyživovať pokožku. Obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať vlhkosť v pokožke a zabraňujú jej dehydratácii. Tento olej je ideálny pre suchú a citlivú pokožku, pretože ju zbavuje suchosti a podráždenia.

Marhuľový olej bráni zápalom

Okrem toho má marhuľový olej aj protizápalové a hojivé účinky. Pomáha zmierniť začervenanie a podráždenie pokožky, a tým ju chráni pred rôznymi kožnými problémami. Tento olej je tiež vhodný pre problematickú pleť, pretože pomáha zmierniť akné, tvorbu mazových žliaz a upravovať pokožku.

Vlastnosti marhuľového oleja sú dokonalé!

Vzhľadom na tieto úžasné účinky nemožno pochybovať o tom, že si zamilujete marhuľový olej. Stačí ho pravidelne používať vo svojej každodennej starostlivosti o pokožku a vlasy a budete mať zdravú, hydratovanú a krásnu pokožku bez akýchkoľvek problémov. Tak neváhajte a vyskúšajte tento úžasný olej, ktorý vám pomôže dosiahnuť skvelé výsledky v starostlivosti o vašu pokožku a vlasy.

Olej z jadier a použitie marhuľového oleja – vítaný pomocník v kúpeľni?

Poďme sa však teraz pozrieť do stredu tohto chutného ovocia, ktoré ukrýva kôstku a v nej jadro. Práve z týchto jadier sa vyrába jemný marhuľový olej, ktorého účinky sú v rámci starostlivosti o pokožku naozaj skvelé. Jadrá sa lisujú za studena a v takto získanom oleji sa nachádza výnimočný kokteil látok, ktoré napomáhajú pokožke po rôznych stránkach.

Zložením sa marhuľový olej podobá mandľovému, ale má ešte lepšie účinky, no tiež nie je až taký mastný a riziko alergie naň je naozaj minimálne. Obsahuje vitamín B17, ale aj vitamíny A a E a esenciálne mastné kyseliny – kyselinu olejovú a kyselinu linolovú. Tieto mastné kyseliny pôsobia zmäkčujúco a zvláčňujúco, čo je ideálne pre suchú a aj starnúcu pokožku.

Svojou veľmi ľahkou a príjemnou konzistenciou je marhuľový olej ideálny na takmer každý typ pokožky, a to od tej najjemnejšej detskej cez problematickú až po zrelú pleť.

Neprehliadnite: Krásna pokožka vďaka marhuliam

účinky marhuľového oleja
Shutterstock®

Benefity marhuľového oleja v rámci starostlivosti o pleť

Nakoľko je tento olej vhodný takmer na každý typ pleti, je naozaj dobrým nápadom zaradiť ho do svojej každodennej kozmetickej rutiny. 

Okrem toho, že si ho môžete aplikovať na tvár či telo samostatne (na navlhčenú pokožku), môžete skúsiť vmiešať pár kvapiek do bežného krému, ktorý používate, ale taktiež pár kvapkami posilniť účinky domácej masky a vhodné je pridať ho aj do kúpeľa.

Marhuľový olej a jeho účinky - čo teda očakávať od používania marhuľového oleja?

  • Udržiava rovnováhu vlhkosti v pleti a zanecháva ju hodvábnu a hydratovanú.
  • Vyživuje suchú pokožku a vďaka lipidom podobným tým v ľudskej koži udržiava jej elasticitu.
  • Pôsobí upokojujúco a protizápalovo.
  • Vitamíny obsiahnuté v marhuľovom oleji pôsobia omladzujúco, pomáha tak predchádzať starnutiu pleti a minimalizovať výskyt vrások.
  • Lieči aj kožné ochorenia, akým je ekzém a upokojuje svrbenie.
  • Je to záchrana aj pre pokožku podráždenú nadmerným opaľovaním. 

Ako používať marhuľový olej?

Prírodný marhuľový olej je skvelým prírodným produktom, ktorý môže mať mnoho pozitívnych účinkov na zdravie a krásu. Tu sú niektoré spôsoby, ako môžete tento olej používať:

  1. V kuchyni: Lisovaný marhuľový olej je skvelou alternatívou k bežným rastlinným olejom pri varení. Môžete ho použiť na zapekanie, šaláty, marinády alebo dokonca aj na pečenie. Má bohatú chuť a je plný živín, ako vitamíny a antioxidanty.

  2. V kozmetike: Zdravý marhuľový olej je známy svojimi hydratačnými vlastnosťami, takže je ideálny pre pleťovú starostlivosť. Môžete ho použiť ako bežný hydratačný olej na pokožku tváre a tela, alebo ho zmiešať s ďalšími olejmi alebo prírodnými ingredienciami na výrobu vlastných pleťových masiek. Účinný marhuľový olej pomôže na pleť a vrásky, vlasy a nechty a má aj protizápalové účinky.

  3. Na vlasy: Klasický marhuľový olej môže byť tiež skvelým pomocníkom pri starostlivosti o vlasy. Môžete ho použiť na hydratáciu vlasov a pokožky hlavy, alebo ho aplikovať na koncovky vlasov na ochranu pred poškodením a lámavosťou.

  4. Masáže: Regeneračný marhuľový olej má tiež relaxačné účinky a jemnú vôňu, čo ho robí ideálnym olejom na masáže. Stačí ho aplikovať na pokožku a jemne masírovať, aby ste si užili príjemnú relaxáciu a uvoľnenie svalov.

Využite všetky benefity, ktoré panenský marhuľový olej ponúka a experimentujte s jeho rôznymi spôsobmi použitia pre zdravie a krásu vašej pokožky a vlasov. Buďte kreatívni a objavujte nové spôsoby, ako tento prírodný olej využiť na každodennú starostlivosť o svoje telo.

Aktualizované na 17.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE