Viete, čo je aktivácia orechov a semien? To musíte vyskúšať!

aktivácia orechov

Hrsť orechov denne by mala mať v každom zdravom jedálničku svoje pevné miesto. Rovnako je do pokrmov skvelé pridávať rozličné druhy semienok, napríklad slnečnicových či tekvicových. Tieto potraviny sú totiž plné vlákniny, minerálnych látok a stopových prvkov, ale hlavne aj zdravých tukov, a to omega-3 aj omega-6 mastných kyselín. 

Počuli ste však už o tom, že samotné orechy aj semená je pred konzumáciou vhodné aktivovať? V článku vám prezradíme, čo je aktivácia orechov a semien aj ako na to! Prečo sú aktivované orechy lepšie? Ide o najvýživnejší spôsob konzumácie orechov? A aké sú benefity konzumácie orechov?

Čo je aktivácia orechov a semien?

Pod pojmom aktivácia orechov a semien rozumieme úplne jednoduché namáčanie týchto surovín vo vode, a to pred ich konzumáciou. Na tento proces budete potrebovať misku s čistou vodou. Vybrané oriešky najskôr dôkladne prepláchnite a potom ich vložte do nádoby. Ideálna je pritom aktivácia pri izbovej teplote počas noci. Ráno tak budete mať orechy či semená pripravené na konzumáciu. Tento proces pritom nemá žiadny vplyv na ich úžasnú chuť!

Pozri aj: Prírodná liečba bolesti kolien: Ako si uľaviť od bolesti bez liekov?

aktivácia orechov
Shutterstock®

Najvýživnejší spôsob konzumácie orechov – prečo namáčať orechy? 

A prečo si vlastne dať toľko námahy s máčaním orechov a semien v čistej vode? Prečo je namáčanie orechov tak žiaduce? Aktivované oriešky aj semená sú totiž pre ľudský organizmus oveľa ľahšie stráviteľné a nemusia tak pôsobiť na telo zaťažujúco. Okrem toho aktivácia podčiarkne ich pozitívne účinky. Rozličné orechy či semená obsahujú v suchom stave takzvané enzýmové blokátory, ktoré brzdia ich biochemické pochody, napríklad hnitie, ale aj klíčenie, až kým sa nebudú nachádzať vo vhodných podmienkach.

Tieto látky môžu následne v našom tráviacom trakte zhoršovať proces trávenia. Práve máčaním orechov a semien vo vode dochádza k neutralizácii týchto blokátorov. Problémom suchých orechov a semien môže byť aj ich obsah kyseliny fytovej. Prečo je kyselina fytová problém? Táto látka sa v organizme viaže s mnohými minerálnymi látkami, napríklad i vápnikom, železom či zinkom, čo môže sťažovať telu využitie týchto cenných látok.

Doba namáčania orechov

Otázkou zostáva, ako dlho obľúbené oriešky či semienka namáčať. Vyššie sme spomenuli, že to môže byť počas noci, no u jednotlivých druhov sa doba aktivácie predsa len trochu líši. Spôsobuje to najmä odlišná konzistencia a veľkosť konkrétnych orechov a semien, teda dôležité sú druhy orechov. Najkratšia aktivácia pritom stačí kešu orechom, a to 3 až 6 hodín namáčania. Najdlhšie máčanie, pokojne 12 až 14 hodín, si vyžadujú mandle.

Lieskové orechy, arašidy, píniové, pekanové aj vlašské orechy je vhodné ponechať v miske s vodou asi 7 až 12 hodín. Čo sa týka semien, tak napríklad chutné slnečnicové alebo tekvicové semená budú aktivované po 7 až 10 hodinách. Ak aktivujete niektoré z týchto sušených plodov počas dňa a máte možnosť vymieňať im vodu, robte tak aspoň každé 3 až 4 hodiny.

Pozri aj: Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!

orechy
Shutterstock®

Ako nášmu telu prospejú aktivované orechy?

  • Zlepšená stráviteľnosť: Proces aktivácie znižuje obsah kyseliny fytovej, ktorá sa prirodzene nachádza v orechoch a semenách.Aktiváciou orechov sa znižuje obsah tejto kyseliny, čo vedie k lepšiemu vstrebávaniu dôležitých minerálov a zvýšenej dostupnosti živín.

  • Lepší prísun živín: Aktivované orechy obsahujú aktívnejšie formy enzýmov, ktoré sú dôležité pre trávenie a metabolizmus. Namáčanie orechov spúšťa proces klíčenia, čo môže zvýšiť obsah niektorých vitamínov, ako sú vitamíny skupiny B, a podporiť tvorbu prospešných enzýmov. To znamená, že vaše telo môže efektívnejšie využívať živiny, ktoré orechy poskytujú.

  • Zdravé tuky: Orechy sú vo všeobecnosti bohaté na zdravé tuky, najmä mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce. Tieto tuky pomáhajú znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu, čím prispievajú k zníženiu rizika srdcových ochorení.

  • Antioxidanty: Orechy obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ako sú vitamín E a polyfenoly, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Antioxidanty môžu pomôcť znižovať zápal v tele a predchádzať chronickým ochoreniam, vrátane srdcových ochorení a rakoviny.

  • Bielkoviny: Orechy sú tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, čo je dôležité pre budovanie a opravu tkanív, produkciu enzýmov a hormónov a podporu imunitného systému. Bielkoviny z orechov môžu byť obzvlášť prospešné pre vegetariánov a vegánov, ktorí potrebujú alternatívy k živočíšnym bielkovinám.

  • Vláknina: Orechy sú tiež bohaté na vlákninu, preto pravidelná konzumácia orechov podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti. Vláknina z orechov môže tiež prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu a podporovať zdravie čriev.

Článok aktualizovaný 13.8.2024

Aktualizovaný článok: 13.08.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE