Vianočné pečivo a jeho príprava je neodmysliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Pečenie jednotlivých druhov začína už pred Vianocami počas Adventu a väčšina z nich čaká až na vytúžený Štedrý večer.
Dajte si ale pozor, nakoľko každý druh cukroviniek potrebuje iný spôsob uloženia - perníčky by mali zmäknúť, linecké pečivo by malo zostať krehké a tiež mäkké a napríklad také pusinky by si mali zachovať svoju chrumkavosť. Ako ale skladovať koláčiky, vianočné sušienky a vianočné sladkosti počas celých sviatkov? Poradíme vám!
Vianočné pochúťky a jednotlivé druhy vianočných koláčov
- Perníčky či medovníčky - ktoré sú väčšinou tvrdé po upečení, je vhodné uložiť do pevne uzavretej nádoby, kde sa postupom času zmäknú a ich chuť sa zdokonalí.
- Linecké pečivo - ktoré je krehké a tenké, by malo byť uložené na suchom mieste, napríklad v sklenených dózach, aby si udržalo svoju štruktúru.
- Pusinky - ľahké a vzdušné pečivo, je najlepšie uchovávať v priepustnom obale, ako je napríklad papierové vrecko, aby si udržali svoju chrumkavosť.
Prečo je dôležité vianočné pečivo správne skladovať?
Správne skladovanie vianočných koláčov je kľúčové pre udržanie ich kvality a chuti až na štedrovečerný stôl, ale aj počas celých vianočných sviatkov.
Dbanie na správnu teplotu, vlhkosť a skladovací priestor je zárukou toho, že suché pečivo počas Vianoc nezvlhne, nepokazí sa a nestratí svoju chuť.
- Takže pri príprave cukroviniek na vianočné sviatky je dôležité nielen starostlivo vybrať a pripraviť recepty, ale tiež si dať prácu s ich vhodným uložením.
- Správne skladovanie cukroviniek totiž zaistí, že každý kúsok bude chutiť božsky počas celých vianočných sviatkov.
Neprehliadnite: Poradíme vám, ako stráviť vianočné sviatky, ak ste smutní a ťažko hľadáte dôvod na radosť
Zdroj: Depositphotos
Ako na správne uskladňovať vianočné pečivo?
Dôležité je tiež vedieť, aké miesta sú najvhodnejšie na uloženie vianočného pečiva. Ideálne podmienky sú suché a chladné prostredie bez prístupu slnečného svetla. Odporúča sa uchovávať cukrovinky v kuchynských skrinkách, špajzi alebo na chladnom a tmavom mieste v pivnici či v chladničke. Dôležité je tiež zabrániť prípadnému vstupu vlhkosti, pretože by mohlo pečivo ľahko a rýchlo pokaziť.
Užitočné tipy na správne skladovanie vianočného pečiva
- Základom úspechu skladovania vianočných cukroviniek je správne prostredie, ktoré zahŕňa sucho, chlad a tmavé miesto.
- Vianočné koláčiky by mali byť uložené v chladnej špajzi, pivnici, na balkóne alebo v chladničke.
- Je potrebné mať na pamäti, že nie všetky druhy cukroviniek vyžadujú rovnaké podmienky skladovania.
- Pri skladovaní cukroviniek je dôležité vystlať použité nádoby, ako sú krabice, plechové dózy alebo plastové škatuľky obrúskami alebo papierom na pečenie.
- Tým sa minimalizuje riziko polámania cukroviniek.
- Je tiež vhodné skladovať iba tie druhy cukroviniek v rovnakej nádobe, ktoré majú podobné podmienky skladovania.
Odporúčame aj: Kúzlo zimnej kávy: 3 recepty, ktoré premenia váš obľúbený horúci nápoj na slávnostnú pochúťku!
Zdroj: Depositphotos
Dbajte na suché prostredie - vianočné koláčiky by mali byť v suchu a chlade
- Suché prostredie - cukrovinky by mali byť skladované v suchom prostredí, aby sa minimalizovalo riziko vlhkosti, ktorá by mohla koláčiky pokaziť. Vlhkosť môže spôsobiť tvorbu plesní alebo stratu svojej krehkosti.
- Chlad - skladovanie vianočných koláčikov v chladnom prostredí pomáha udržiavať jeho sviežosť. Teplota na skladovanie koláčikov by mala byť ideálne medzi 10-15 ° C, vďaka čomu si cukrovinky lepšie uchovajú svoju chuť a zostanú dlhú dobu čerstvé a chutné.
- Tmavé prostredie - svetlo môže ovplyvniť chuť, farbu a textúru cukroviniek. Tma tiež zabráni vyblednutiu farieb cukroviniek.
Sledovaním správnych podmienok skladovania môžete predĺžiť trvanlivosť a zachovať chuť a kvalitu cukroviniek po dlhšiu dobu.
Linecké pečivo a vianočné cukrovinky skladujte v dózach aj papierových škatuliach, a to aj v chladničke!
Druhy toho vianočného pečiva, ktoré obsahujú vyšľahané maslo, by mali byť skladované v chladničke. Uchovanie v chladničke zaistí, že krém zostane v perfektnom stave, nezožltne a nepokazí sa. Je dôležité uložiť pečivo do plastovej krabice, aby sme zabránili tomu, aby sa pečivo v chladničke nasiaklo pachy z ostatných potravín.
Všetky nepečené druhy cukroviniek by tiež mali byť skladované v chladničke. Sem patria napríklad osie hniezda, rumové guličky alebo cukrovinky poliate čokoládou. Vonku na mraze by totiž mohli zošednúť.
POZOR - treba mať na pamäti, že nepečené druhy nemajú takú dlhú trvanlivosť, a preto by mali byť pripravené až tesne pred sviatkami. Vychutnajte si tak domáce vianočné pečivo aj tým, že si budete dávať pozor na správny spôsob skladovania.
Tip pre vás: Počítanie kalórií je minulosťou - TOTO je účinnejší spôsob chudnutia!
Zdroj: Depositphotos
Môžu ísť vianočné cukrovinky aj do mrazničky?
Väčšinu druhov vianočných cukroviniek je možné uložiť do mrazničky a vychutnať si ho neskôr. Predtým, než pečivo vložíte do mrazničky, dajte ho do uzatvárateľnej nádoby. Je dôležité tiež dbať na to, aké druhy vianočného pečiva dávate zamraziť do spoločnej nádoby.